Afgelopen week hoog percentage positief geteste Haaksbergen

Voor het eerst sinds lange tijd stijgt het aantal positief geteste Haaksbergenaren twee weken op rij.

Elke week kijkt RTV Sternet terug naar trends in de cijfers van corona in Haaksbergen en vergelijkt de situatie met de Twentse en landelijke situatie. Hier worden drie indicatoren voor gebruikt: het aantal positieve tests, het percentage positieve tests en de sterftecijfers en ziekenhuisopnames.

Deze week meer gemelde besmettingen dan de vorige vier weken

In de week van van 13 tot en met 19 april zijn bij het RIVM vijftig meldingen van positief op COVID-19 geteste Haaksbergenaren binnengekomen. Dat zijn er tien meer dan vorige week en bijna achttien meer dan het gemiddelde van de vier weken daarvóór.

Omgerekend waren in Haaksbergen afgelopen week 206 meldingen per 100.000 inwoners. Haaksbergen heeft daarmee omgerekend minder gemelde besmettingen dan het Twentse en het landelijke gemiddelde (Twente 254 per 100.000 inwoners, Nederland 310). De trend in Haaksbergen volgt de afgelopen vijf weken de trend van Twente en Nederland, met één positieve uitschieter twee weken terug.

In Twente hadden deze week alleen Hof van Twente en Losser verhoudingsgewijs minder meldingen dan Haaksbergen.

Percentage positief geteste mensen in Haaksbergen stijgt flink door

Het percentage positief getesten is deze week ook doorgestegen. Van alle Haaksbergenaren die zich van 13 tot en met 19 april hebben laten testen in een teststraat van de GGD was deze week 9,9 procent positief (twee weken geleden nog slechts 3,5 procent). Voor heel Twente geldt dat 9,2 procent van deze tests positief was. Voor Nederland geeft Rijksoverheid een percentage van 10,1 procent.

In Twente zijn de afgelopen week de meeste tests uitgevoerd in de leeftijdscategorie 20 tot en met 29 jaar. Het percentage positief getesten was het hoogst in de categorie 70 plus, gevolgd door de categorie 50 tot en met 59 jaar.

Deze week geen aan GGD gemelde sterfgevallen uit Haaksbergen

Om een indicatie te krijgen van de ernst van de besmettingen kan gekeken worden naar het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames dat aan corona wordt toegeschreven.

Bij GGD Twente zijn afgelopen week geen Haaksbergenaren met een bevestigde coronatest gemeld die zijn overleden. Het laatst gemelde sterfgeval door corona in Haaksbergen was op 10 februari. Voor heel Twente geldt dat er volgens de cijfers de afgelopen week acht patiënten met COVID-19 zijn overleden.

Het werkelijke aantal overleden COVID-19 patiënten is waarschijnlijk hoger, omdat niet alle patiënten getest worden en er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19. Van de overleden personen is bekend dat ze corona hadden en zijn overleden, maar het is niet altijd bekend of ze daadwerkelijk aan corona zijn overleden. Er zit vertraging in de dag van overlijden en de dag waarop dit aan de GGD / het RIVM wordt gerapporteerd.

Er is deze week volgens het dashboard van Rijksoverheid één Haaksbergenaar vanwege corona in het ziekenhuis opgenomen. Voor heel Twente zijn dat er 42 (inclusief directe opname op IC). Dat zijn er drie meer dan een week eerder. De laatste dagen zijn deze cijfers echter niet compleet, omdat meldingen vertraagd binnenkomen. Sinds 2 maart zijn er drie ziekenhuisopnames uit Haaksbergen gemeld.

Aantal vaccinaties in Twente

De GGD vaccineert vanaf 15 januari het zorgpersoneel dat werkzaam is in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Vanaf 26 januari is de GGD begonnen met het vaccineren van thuiswonende ouderen. GGD Twente meldt dat tot nu toe 77.573 Twentenaren uit bovenstaande groepen een eerste vaccinatie hebben gehad. Tot nu toe zijn 27.924 Twentenaren uit bovenstaande groepen volledig gevaccineerd.

Het vaccineren gebeurt ook door andere partijen dan de GGD. De rijksoverheid geeft een berekend aantal gezette prikken van 4.578.683 voor heel Nederland, tot en met 19 april.

Risiconiveau in Twente nog steeds Zeer ernstig

Het risiconiveau voor Twente is Zeer Ernstig. Dit geldt voor alle veiligheidsregio’s in Nederland.

Het risiconiveau wordt elke twee weken bepaald op basis van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal positieve testen van dat moment. Het risiconiveau is op 13 april bepaald.

Reproductiegetal voor het eerst sinds weken onder 1

Het meest recente landelijke reproductiegetal is van 1 april en bedraagt precies 1. Het getal schommelt al een tijd rond 1, maar komt de laatste tijd vaker boven dan onder 1 uit. Vorige week kwam dit cijfer voor het eerst sinds 22 februari weer uit onder 1. Het reproductiegetal geeft aan hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één patiënt met COVID-19.

Bekijk het dashboard van Rijksoverheid over Haaksbergen

Bekijk het dashboard van Rijksoverheid over Twente

Bekijk het dashboard van Rijksoverheid over Nederland

Bekijk het dashboard van GGD Twente

Bekijk de uitleg van de cijfers van het dashboard van Rijksoverheid

Bekijk de geldende maatregelen

Tekst en graphics: Hans Dekker

Een productie van RTV Sternet