Brandweer in Haaksbergen bestaat 300 jaar

Op 19 januari 1722 werd de eerste kwitantie getekend voor de aankoop van een brandspuit door de gecommitteerden van Haexbergen.

Op 19 januari bestond de brandweer in Haaksbergen 300 jaar. Om dit bijzondere jubileum te vieren organiseert de brandweer samen met de gemeente in 2022 meerdere festiviteiten voor inwoners van de gemeente Haaksbergen.

De start was op 19 januari: “Door de Corona maatregelen kunnen we de opening helaas niet fysiek vieren”, vertelde Niels Noordink, kazernecoördinator van Haaksbergen. “In plaats daarvan onthullen we een spandoek met de geplande festiviteiten voor dit jaar.”

Festiviteiten

Op 30 april van dit jaar organiseert de brandweer een open dag in Haaksbergen. Hiervoor nodigt de brandweer alle inwoners, van jong tot oud, uit om een kijkje te nemen in de kazerne. Van 20 tot 24 juni sluit de brandweer aan bij de jaarlijkse sportweek voor de groepen 7 en 8 op alle basisscholen in Haaksbergen. En natuurlijk mag een optocht van historische en actuele voertuigen niet ontbreken. De optocht gaat op 10 september door het dorp.

De eerste brandspuit

Op 19 januari 1722 werd de eerste kwitantie getekend voor de aankoop van een brandspuit door de gecommitteerden van Haexbergen, de kosten waren 333 gulden. Dit bedrag had men niet zomaar ter beschikking. Er werd markegrond van de Marke Haaksbergen en Hones verkocht om de rekening te kunnen voldoen. “Er is veel veranderd in 300 jaar. We brengen nog steeds water naar het vuur. Dat doen we alleen sneller, mooier, moderner en sinds 2013 georganiseerd in Brandweer Twente”, vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente.

Vrijwilligers

Burgemeester Rob Welten van Haaksbergen spreekt zijn felicitaties uit en benadrukt zijn dankbaarheid voor de vrijwilligers van de brandweer in Haaksbergen: “Gemotiveerde vrijwilligers zijn al 300 jaar de kern van brandweer Haaksbergen en daar zijn we natuurlijk ongelofelijk trots op en dankbaar voor.”

Kijk voor meer informatie op de website van Brandweer Haaksbergen

Kijk voor meer informatie op de Facebook pagina van Brandweer Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen