Buurtzorghuis Hospice Haaksbergen verlicht de laatste dagen

Buurtzorghuis Hospice Haaksbergen biedt 24 uur per dag verpleegkundige zorg in een natuurlijke omgeving waar aandacht, rust en geborgenheid centraal staan.

Buurtzorghuis Hospice Haaksbergen is prachtig gelegen aan de Aaftinksweg net aan de rand van het dorp. Als ik aan de oprijlaan begin, komt de rust mij al tegemoet. En ben ik meteen getroffen door de mooie, maar vooral gastvrije uitstraling van deze voormalige boerderij midden in het groene landschap. Het hospice is er één van de vijf Buurtzorg hospices in Nederland (ook in Horst, Geulle, Warnsveld en Zoetermeer), onderdeel van de landelijke organisatie Buurtzorg, opgericht door Jos de Blok. Het hospice valt onder monumentenzorg (in handen van de Diaconie, Buurtzorg huurt het pand). In het hele hospice zijn oude details bewaard gebleven.

De warmte en het enthousiasme bij de ontvangst in de centrale leefkeuken van het pand zijn indrukwekkend. Judith Oesterholt is één van de 15 bij het hospice werkzame professionele verpleegkundigen, zij mag vandaag namens de hele groep als woordvoerster optreden en dat doet ze uiterst gedreven en respectvol. Zowel naar de gasten, die hier verblijven als naar haar collega’s. Ze is trots op haar werk en dat laat ze graag merken: Ruim 18 jaar ervaring als verpleegkundige bij het MST, inmiddels hier alweer een aantal jaren onderdeel van de zorgorganisatie, die veel bijzonders te bieden heeft aan de gasten, die hier verblijven in hun laatste levensfase: ‘Onze visie is goede palliatieve zorg gericht op kwaliteit van leven, uitgangspunt hierbij is dat ieder mens voor zichzelf bepaalt wat kwaliteit van leven is. We gaan op een respectvolle wijze om met de persoonlijke wensen rondom het levenseinde.’

Huiselijke sfeer

Het hospice telt 7 gastenkamers van verschillende grootte, maar met gelijkwaardig comfort en privacy en allemaal uitkijkend op de prachtige tuin en de weilanden met grazende koeien. Op elke kamer is een ruime badkamer, verstelbare fauteuil, een TV, ruimte voor persoonlijke spulletjes en daarnaast altijd toegang tot het terras en de tuin. Zonnestralen voelen en een zuchtje wind doen gasten beseffen dat ze leven.

De kamers verschillen qua indeling, er zijn enkele kamers die de mogelijkheid tot logeren bieden met behulp van een zogeheten koppelbed. Daarnaast beschikt het pand ook nog over twee afzonderlijke familiekamers waar gasten met hun bezoek kunnen verblijven. Alles is gericht op een warme sfeer, waarin familie altijd welkom is.

Zelfsturend team

De 15 verpleegkundigen zijn ‘zelfsturend’, ze overleggen, coördineren en beslissen zelfstandig. ‘Dat gaat erg goed’ zegt Judith. Vanzelfsprekend komen we niet altijd tot consensus maar dan parkeren we dit punt zodat eenieder er over na kan denken om er op een later moment gezamenlijk op terug te komen.

Aanvullend op de professionele hulp van de verpleegkundigen (24/7) maakt het hospice ook gebruik van vrijwilligers. Zowel voor ondersteuning binnen in het huis als voor buiten (verzorging van de tuin in samenwerking met een hovenier). De vrijwilligers melden zich veelal spontaan of via de Noaberpoort en doen aan verschillende vormen van hulpverlening zoals de ontvangst van gasten en familie, ondersteuning bieden bij het eten en/of drinken, voorlezen of samen de krant doornemen, een luisterend oor bieden of het spelen van een spel. Daarnaast wordt er ook regelmatig een wandeling gemaakt op het pad rondom de boerderij, hiervoor is indien nodig ook een elektrische duwrolstoel beschikbaar.

De vrijwilligers beschikken over een open en integere houding, zijn empathisch en voelen affiniteit met deze specifieke zorg. Ze dragen allemaal op hun eigen wijze hun steentje bij: ‘De vrijwilligers zijn voor ons de kers op de taart. Zij bieden de mogelijkheid om onze gasten iets extra’s te geven.’ Daarnaast is er wekelijks een geestelijk verzorger beschikbaar (naar behoefte) en beschikt het hospice over ‘eigen’ huisartsen.

Motivatie is essentieel

Judith vertelt wat er allemaal gedaan wordt om de gasten en hun naasten bij te staan: ‘Je kunt dit werk niet vergelijken met het werken in een ziekenhuis, waar veel is vastgelegd in protocollen en vaste procedures en gericht op efficiency. We streven als team naar een gevoel van geborgenheid en veiligheid, dat bijdraagt aan comfortabel zijn zodat onze gasten en hun familieleden zich kunnen voorbereiden op het afscheid.

Daarnaast vinden we nazorg ook heel belangrijk. 4 Weken na het overlijden plannen we een telefonisch contact met de nabestaande om te informeren naar hun welzijn en ervaringen. Ook organiseren we enkele keren per jaar een herdenkingsdienst voor alle nabestaanden. Ons volledige team is dan aanwezig evenals onze vrijwilligers, er is muziek, er worden gedichten voorgedragen, de namen van de overledenen worden genoemd en voor hen wordt een kaarsje aangestoken. In de lentemaanden kunnen we dit buiten in de tuin organiseren en bij minder goed weer ontvangen we eenieder in onze leefkeuken. Nadien volgt er een informeel samenzijn’.

Judith straalt haar eigen beleving in alle opzichten uit. Ze weet, dat zij en haar collega’s bijdragen aan de beleving van alle betrokkenen. ‘Had ik achteraf gezien maar eerder de keus gemaakt om naar het Hospice te gaan’, citeert zij een gast, die aanvankelijk twijfelde maar nu mag ervaren hoeveel rust de opname met zich meebrengt. ‘Mijn partner en mijn kinderen kunnen er nu echt voor me zijn, ze kunnen de zorg loslaten, we worden in de gelegenheid gesteld om herinneringen op te halen en nieuwe herinneringen te maken’.

Komen alle gasten uit Haaksbergen en omgeving? ‘Nee hoor’, zegt Judith, ‘ze komen zelfs vanuit Zeeland bijvoorbeeld. Dan hebben ze hier ooit gewoond of ze hebben hier nog familie, voor wie ze in de buurt willen zijn. Daarnaast kiest men soms ook heel specifiek voor de rust en ruimte, die deze prachtige boerderij en de omgeving uitstralen’.

Kinderhoek

Het team wil graag bijdragen aan het gevoel van het kind dat het welkom is en kan mogelijk ook helpen in het leren omgaan met het aanstaande verlies. Voor de jonge kinderen is er een speciale kinderhoek met diverse spelletjes, een keukentje, speelgoed en tekenmaterialen. Met deze begeleiding kan een kind eigen verhalen en gevoelens uiten op de manier die bij hem of haar past. Ook beschikken het hospice over kinderboeken over afscheid nemen en overlijden. Daarnaast worden er door een vrijwilligster ‘Zorgenvriendjes’ gehaakt, hierin kunnen kinderen een wens of gedachte bewaren ter ondersteuning bij het komende verlies.

Buurtzorghuis Hospice Haaksbergen biedt 24 uur per dag verpleegkundige zorg in een natuurlijke omgeving waar aandacht, rust en geborgenheid centraal staan.

Kijk voor meer informatie op de website van Buurtzorghuis Hospice Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Tekst: Ton van Rijswijk
Een productie van RTV Sternet