Coronavirus steekt de kop op in Haaksbergen

Burgemeester Welten: “Deze dagkoersen zijn reden tot waakzaamheid”.

De meest recente besmettingscijfers voor Haaksbergen zijn niet gunstig, weet ook burgemeester Rob Welten. “We staan in de regio even bovenaan als het gaat om de dagkoersen, maar daar moeten we niet van in de war raken. We kijken naar de trends op de langere termijn”, aldus de burgemeester, die inwoners vooral oproept de corona-richtlijnen van het RIVM te volgen.

Op het coronadashboard van de rijksoverheid zijn de relevante coronacijfers per gemeente te vinden. Welten werd eerder door de GGD Twente op de hoogte gebracht van coronabesmettingen op basisschool Los Hoes, waarbij enkele leerlingen en leerkrachten positief zijn getest. Ook bij voetbalclub vv Haaksbergen zijn enkele besmettingen vastgesteld. “De besmettingen van afgelopen week zorgen nu even voor een kleine piek in Haaksbergen”, legt Welten uit. “Dat is vooral heel naar voor de mensen die ziek zijn geworden. Die wens ik uiteraard van harte beterschap. Het is nu van belang er met elkaar voor te zorgen dat het bij die kleine piek blijft.”

Geruststellend

De burgemeester prijst de school, de voetbalvereniging en de GGD voor het adequate optreden. “Het is even schrikken geweest voor de betrokkenen op de school en bij de voetbalclub”, constateert Welten. “En ook daar omheen is ongerustheid ontstaan. Dat begrijp ik goed. Voor mij is het echter geruststellend dat de GGD Twente er zo kort op zit en dat de school en de voetbalclub zich in hun besluiten en vervolgstappen voortdurend laten leiden door de GGD en het RIVM. Zij zijn deskundigen en weten wat goed is om te doen en wat juist niet.”

Aan de regels houden

Het betrokken schoolbestuur en het bestuur van de voetbalvereniging hebben in overleg met de GGD passende maatregelen genomen. Burgemeester Welten is daar blij mee en wijst ook op de verantwoordelijkheid van individuele inwoners. “De cijfers liegen niet”, zegt Welten. “We kunnen de verspreiding van het coronavirus alleen stoppen als we ons aan de regels houden. Dus anderhalve meter afstand, handen wassen, je laten testen als je ziekteverschijnselen hebt en thuisblijven als je je niet lekker voelt. Alleen samen krijgen we corona onder controle.”