Cultuurmakers – Jacqueline Wargers

Art4More en RTV Sternet maken portretten van bekende en onbekende cultuurmakers, deze keer is het de beurt aan Jacqueline Wargers.

Jacqueline Wargers maakt met haar kunstworkshops het leven van kinderen in arme landen een stuk mooier. Deze kleurrijke prachtige veelzijdige kunstenaar heeft een passie voor bloemen. Ze schildert bloemen, verwerkt ze in giethars, ze kweekt bloemen, kookt met bloemen, eet ze op en verwerkt ze in het haar. Ze weet er alles van en raakt er niet over uitgepraat.

Zelfs haar auto heeft ze beschilderd, het tweede (knalgele) ‘kunstblik’ in Haaksbergen. Het eerste ontwerp was in acryl. Daarna ging er een stevige ‘jachtlak’ overheen, om te voorkomen, dat de auto weer onversierd de wasstraat zou verlaten.

Een goed en warm hart

Jacqueline heeft een goed en warm hart en reist regelmatig af naar arme landen. Zo deed ze in Peru een soort ontwikkelingswerk, gaf daar kinderen met een beperking creatieve lessen. Waarbij ze gebruik maakte van heel simpel materiaal zoals crêpe- en toiletpapier. Daarmee maakt ze het leven van de kinderen die er wonen een stuk mooier. Maar ze was ook in Gambia, waar ze Engelse les gaf op een schooltje, en waar ze mensen met een beperking leerde schilderen. ‘Ze maken echt prachtig werk’, zegt ze vol overtuiging.

Materiaal wordt vooruit gestuurd

Het materiaal stuurt ze meestal vooruit, want ter plaats is lang niet alles verkrijgbaar. ‘Van acrylverf hebben ze echt nog nooit gehoord’ stelt ze vast. Ze bekostigt dit helemaal zelf maar kan best wat hulp gebruiken.

Ze verzamelt voor dit goede doel diverse materialen zoals oude sieraden, acrylverf, en ander moois. ‘Gelukkig brengen mensen mij ook veel dingen, zodra ze weten dat ik dit soort werk doe’ vult ze aan.

Jacqueline verbleef ook in een monnikenklooster in Nepal, vanaf welke plek ze de plaatselijke bevolking ondersteunde in het kennis maken met kunst in het algemeen en schilderen in het bijzonder.

Kunstmarkt Haaksbergen 2024

Jacqueline Wargers neemt deel aan de Kunstmarkt Haaksbergen 2024. Deze kunstmarkt is een wervelend, kleurrijk, vernieuwend, creatief jaarlijks terugkerend evenement waar kunst- en cultuurmakers en vele, vele bezoekers iedere zomer naar uitkijken.

In 2024 wordt de kunstmarkt in Haaksbergen voor de 18e keer georganiseerd, op zondag 21 juli 2024. De kunstmarkt zal worden gehouden in Park Scholtenhagen.

Kijk voor meer informatie op de website van atelier la jacq

Kijk voor meer informatie op de facebook pagina van atelier la jacq

Kijk voor meer informatie op de website van de Kunstmarkt Haaksbergen

Veel meer portretten van cultuurmakers vind je op de website van Art4More

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Interview: Jolanda Bouwmeesters en Erik Loman
Tekst: Ton van Rijswijk
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet