Cultuurmakers – René Guillot

Art4More en RTV Sternet maken portretten van bekende en onbekende cultuurmakers, deze keer is het de beurt aan René Guillot.

René Guillot wil als kunstenaar niet voorspelbaar zijn. Deze uitgesproken karaktervolle, maar tegelijkertijd humorvolle man heeft zijn sporen dik verdiend in de kunstwereld. Zijn naam dien je uit te spreken op z’n Frans, zeg maar als Chijo. Hij is ook afkomstig van de Hugenoten. ‘Die immers al plunderend noordwaarts trokken’ licht hij toe.

René Guillot is een groot en veelzijdig Kunstenaar met een hoofdletter K. De werken van René zijn uitermate herkenbaar en zijn stijl is kleurrijk en krachtig. Hij heeft het hart op de tong en zegt van ‘liefdevol kritiek geven’ te houden. ‘Mijn werk moet niet voorspelbaar zijn, ik knal er alles uit, ik kan alleen aan de slag als ik voel dat het moet. Maar ik begin gewoon, weet nooit vooraf waar het eindigt’.

Deze kunstenaar schildert niet alleen, zijn vaardige handen kunnen overal een uniek kunstwerk van maken, waarbij hij een motorzaag of lasapparaat niet schuwt. Elk jaar reist hij af naar zijn geliefde Curaçao, naar de kathedraal van doornen, en zijn dreamcatcher. Liefst verblijft hij daar drie maanden waarin hij onder meer uit puur afval (‘dat vind je daar altijd wel bij de zee’) een mooi kunstwerk maakte. Hij wil overigens zijn mooie woonboerderij en gallerie in Usselo niet verlaten. Hij heeft zo veel meegemaakt en kan daar uren boeiend en vol humor over vertellen.

Naast zijn liefde om te creëren speelt René ook gitaar in de band ‘Rootbrain’. Groovy, funky muziek speelt de band. ‘Daar kan ik absoluut niet buiten, ik voel mijzelf een veelzijdig kunstenaar’.

Kijk voor meer informatie op de website van René Guillot

Kijk voor meer cultuurmakers op de website van Art4More

Volg het nieuws uit Haaksbergen