Art4More en RTV Sternet maken portretten van bekende en onbekende cultuurmakers, deze keer is het de beurt aan Tjitske Zijlstra.
In haar atelier vertelt Tjitske over haar leven, daat niet in alle opzichten door kunst bepaald werd, hoewel ze al jong, op 14-jarige leeftijd een frequent bezoeker van musea was. ‘Kijken naar kleuren en vormen motiveerde mij toen al enorm, dat heb ik niet van huis uit, want thuis hadden we geen boeken en al helemaal geen boeken over kunst. Ja, ik wilde wel toen al graag binnenhuisarchitect worden, maar ik moest gewoon geld gaan verdienen, dat was nu eenmaal in die tijd niet helemaal ongebruikelijk’.
De eerste beroepskeuze was voor de opleiding tot chemisch analist. Tjitske ging overdag werken bij Synthese, een ‘dochter’ het grote Sikkens concern en volgde ze in de avonduren de opleiding voor chemisch analist. Na haar diploma werkte ze een jaar bij het academisch ziekenhuis in Leiden (LUMC) en nog een jaar bij het Universitair Centrum in Utrecht.
Wat de kunst betreft ging ze aan de slag in de breedte: met schapenwol spinnen, verven met planten. Ze maakte grote wandkleden, waarbij ze zich liet inspireren door de Noord Afrikaanse architectuur en de cultuur van een aantal landen uit deze regio. Ze noemde haar wandtapijten ‘Noord-Afrikaanse Tapisserie’.
Als kind was ze al onder de indruk van oervolken: ‘mijn man stimuleerde dat later nog eens: hij was geograaf en wilde de wereld zien. Zo trokken we bijvoorbeeld door de Sahara’.
Na een scheiding ging ze in 1991 bij haar tweede echtgenoot wonen, een verandering, die synchroon liep met een verandering in kunstzinnige oriëntatie. Omdat ze graag natuur, techniek en kunst wilde combineren werd ze tuinarchitect. Als hobby doet ze dat nog steeds, de tuin van haar woning maakt dat meteen duidelijk.
Nog een verandering in kunst oriëntatie kwam voort uit een camperreis in de Verenigde Staten, waar ze kennis maakte met prachtige Indiaanse sieraden die van bijzondere steensoorten gemaakt zijn. ‘Indianen zijn een oervolk’, zegt ze, ‘achter elke edelsteen zit een filosofie, een verhaal. Ik wilde daarna nog maar één ding en dat was sieraden maken. Het is niet zomaar wat kralen aan elkaar rijgen, maar veel meer dan dat. Het gaat om de samenstelling, de combinatie, de herkomst van de edelstenen en de filosofie erachter’.
Tjitske Zijlstra bouwde de tuinarchitectuur af, legde zich helemaal toe op ‘artistieke wereldsieraden’ waarbij gebruik wordt gemaakt van edelstenen, die ze bestelt over de hele wereld, maar met name in China en Amerika.
Tekst: Ton van Rijswijk
Een productie van RTV Sternet