Daling aantal positief op corona geteste Haaksbergenaren zet door

Na de stagnatie van vorige week daalde het aantal deze week weer harder.

In de week van van 26 januari tot en met 1 februari zijn er bij het RIVM 53 meldingen van positief op COVID-19 geteste Haaksbergenaren binnengekomen. Dat zijn er 36 minder dan vorige week. De aanzienlijke daling van de week daarvóór zet na een week van nauwelijks afname nu dus door.

Haaksbergen in Twente en Nederland

Omgerekend waren in Haaksbergen nog net iets meer meldingen dan in geheel Twente en behoorlijk veel meer dan in geheel Nederland (Haaksbergen 218 per 100.000 inwoners, Twente 210, Nederland 166).

Er waren deze week zes Twentse gemeenten met meer positieve meldingen dan Haaksbergen. Hellendoorn had verhoudingsgewijs de meeste meldingen, Oldenzaal de minste.

Haaksbergen gemiddeld in aantal tests

Het lage aantal in Oldenzaal wordt wellicht deels verklaard doordat relatief weinig mensen er zich de afgelopen twee weken hebben laten testen in een teststraat van de GGD. Inwoners van acht Twentse gemeenten testten de afgelopen twee weken meer dan de Haaksbergenaar. Met 661 tests in Haaksbergen is dat 26 procent minder dan dit cijfer vorige week.

Een andere indicatie voor de stand van zaken is het percentage positieve tests. Van alle tests die in de week van 25 tot en met 31 januari door de GGD op Twentenaren is uitgevoerd was 13,3 procent positief. Dat is een daling van ruim een procent ten opzichte van vorige week. Het percentage ligt boven het gemiddelde van Nederland (11,4 procent).

Vaccinatie

GGD Twente vaccineert vanaf 15 januari het zorgpersoneel dat werkzaam is in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Vanaf 26 januari is de GGD begonnen met het vaccineren van thuiswonende 90-plussers. Tot en met 31 januari hebben 4982 Twentenaren uit bovenstaande groepen een eerste vaccinatie gehad.

Naast de groepen die door de GGD worden gevaccineerd, worden ook andere groepen gevaccineerd. Het RIVM schat dat er in Nederland tot en met 1 februari in Nederland 343.881 prikken zijn gezet. Het RIVM publiceert (nog) geen vaccinatiecijfers per regio of gemeente.

Kijk hier voor meer over de coronacijfers in Haaksbergen

Kijk hier voor meer over de coronacijfers in Twente

Kijk hier voor de geldende maatregelen in Nederland

Tekst en graphics: Hans Dekker
Een productie van RTV Sternet