Een dag Cross Country Military Boekelo

Military Boekelo, een mega evenement waar met gezelligheid, spontaniteit, een hapje en drankje genoten wordt van actie.

Bij de start staan de paarden, na de warming up, vol ongeduld te trappelen om te mogen beginnen. Je hoort de briesende ademhaling en ziet het trekken aan de teugels om weg te mogen stuiven. De blik in de ogen spreekt boekdelen: ze willen weg. Dan het startsein, een fluitsignaal, en met een korte aanloop gaat het richting hindernis 1, een Tankauto gemaakt van hout.

Het enige wat men dan nog hoort, is het publiek dat massaal enthousiast reageert en het klikken van de vele fototoestellen die alles vast willen leggen. En van de andere kant komen de paarden die al eerder van start zijn gegaan alweer binnen rijden. Na de laatste hindernis ook daar de emoties: de trotse ruiter die het paard even op de hals klopt om het te laten zien dat hij/zij trots en dankbaar is voor een mooie samenwerking.

Dan de bocht om naar de verzorgingsplaats, waar razendsnel het tuig verwijderd wordt en er emmers water over de paarden gegooid worden ter afkoeling en om het zweet weg te spoelen. Het is ook de plek waar vele vrijwilligers samenwerken om de verzorging in een rap tempo klaar te krijgen, waarna ruiter en paard door kunnen naar de stallen.

Een spannend punt in het parcours is hindernis 9ab TKF Pond, ook wel de kleine waterbak genoemd. Vanuit een recht stuk volgt een scherpe bocht naar rechts het water in en dan vanuit bijna stilstand over de in het water geplaatste hindernis. Daarna de keuze: links via de snelle maar moeilijke route (de meest gekozen) of rechts de minder moeilijke route die meer tijd kost. Er was veel afwisseling in soorten hindernissen en de afstand ertussen. En soms lijkt iets eenvoudiger dan het is, maar schijn bedriegt.

Regelmatig hoor je dan ook dat de paarden met hun hoeven de houten hindernis raken of de struiken laten ritselen, waardoor deze al schuddend achterblijven terwijl paard en ruiter verder stormen. En als je op de wendbaarheid gaat letten, dan zie je dat de paardenvoeten soms net iets doorglijden. Maar na correctie gaat een combinatie er alweer razendsnel vandoor, op naar die volgende hindernis. Met opnieuw de keuze: neem ik de snelle meer uitdagende route die minder tijd kost, of de route waar je meer tijd kwijt bent en minder uitdaging hebt.

Ook de Bosvijver 20abc+21, ook wel de grote waterbak genoemd, trekt veel kijkers. Op de vele tribunes aan beide zijden merk je dat ook hier de spanning hoog is. De aansnellende ruiters op hun paarden worden aangekondigd door vrijwilligers met scheidsrechtersfluitjes. Heel handig ook voor de fotografen, die dan precies op tijd hun positie in kunnen nemen voor een hele reeks foto’s. Je hoort het vele ‘klikkerdeklik’ als de combinaties de hoek om komen stormen, de 1e hindernis pakken, naar beneden springen het water in en dan een soort schiereiland op over een volgende hindernis.

Kort daarachter opnieuw naar beneden het water in, waarbij de ene het zonder vallen redt en de race kan voortzetten, maar waar andere paarden ineens de rem erop gooien en nerveus worden, waardoor ze met ruiter en al een koprol maken in het water. En dan dat ene paard dat zijn ruiter in het nat achterlaat en, ietwat geschrokken maar enthousiast, alleen toch grotendeels het parcours aflegt.

Rondom staat publiek enthousiast mee aan te moedigen met een biertje of wijntje in de hand, waarbij velen hun hond hebben meegenomen. Military Boekelo een mega evenement, waar met gezelligheid, spontaniteit, een hapje en drankje genoten wordt van actie. En wie even wat anders wil, kan zich vermaken bij verschillende stands met enthousiaste ondernemers die u graag te woord staan.

Spectaculair was het zeker om dit evenement live te mogen aanschouwen een aanrader om volgend jaar weer bij te wonen.

Bekijk alles over Military Boekelo

Volg het Nieuws in Haaksbergen

Meer Sport uit Haaksbergen

Tekst en foto Astrid ten Voorde
Een productie van RTV Sternet