Erepodium voor Thijs Boomkamp vanaf Beek en Donk

De eerste duif deed minder dan 1 uur over de vlucht.

Zaterdag 22 augustus vond de eerste natourvlucht plaats vanuit Beek en Donk, een dorp gelegen in Brabant op 102 kilometer hemelsbreed van Haaksbergen. De vrijdagavond ervoor hadden 13 leden van De Vale Doffer maar liefst 240 duiven ingemand voor deze vlucht. Bij een natourvlucht mogen zowel oude als jonge tezamen worden ingekorfd.

De weergoden waren de duivenmelkers na een periode van hitte eindelijk eens goedgezind, waardoor reeds om 08.30 uur de duiven het startsein kregen en met een zuidwestenwind zonder veel moeite hun terugreis konden aanvaarden. De “wind op de staart” betekent dat er hoge snelheden kunnen worden behaald. Thijs Boomkamp had 19 duiven meegegeven op deze vlucht en hij begon rond 09.15 uur al enigszins te ijsberen rond zijn hok. Hoe laat zouden de duiven vallen, want de wind haalde aan en dat zou wel eens kunnen betekenen dat de ruim 100 kilometer vanaf Beek en Donk binnen het uur overbrugd kon worden door de duiven.

Die gedachte bleek geen utopie, want Thijs, die samen met zijn vrouw de duiven opwachtte, was compleet verrast toen om 09.26 uur zijn eerstgetekende duif van de inkorflijst over de coniferenheg kwam scheren en zonder aarzelen het hok indook. Kort daarop om 09.27 uur gevolgd door een hokgenote. De eerste duif maakte een gemiddelde snelheid van 108 kilometer per uur. Dit leverde Thijs plek 1 en 2 op van de 240 duiven van De Vale Doffer alsmede een 5e plek tegen 2.703 duiven van de CC Enschede, Beckum, Losser, Glanerbrug.

Andre Siegerink constateerde zijn duif om 09.31 en legde daarmee beslag op plek 3 in de vereniging. Op naar volgende week. Dan worden de duiven gelost in Tilburg.