Gerda Holtkamp-Hoenink is 102 jaar

Met haar 102 jaar is Gerda Holtkamp-Hoenink niet eens de alleroudste inwoner van Haaksbergen.

In het rijtje ‘oudste inwoners van Haaksbergen’ staat Gerda Holtkamp-Hoenink op de tweede plek. Woensdag 15 juni werd ze 102 jaar. Dat werd gevierd in Het Wiedenhof waar ze woont. Burgemeester Rob Welten ging vanzelfsprekend op verjaardagsvisite. De afspraak in 2021 ‘tot volgend jaar!’ was immers niet voor niets gemaakt .

“Waar bent u eigenlijk geboren?”, informeerde Welten. “In Lonneker”, liet de eeuwelinge weten. Om precies te zijn op de Judithhoeve, een door haar vader gepachte boerderij. Ze groeide er op met zus Diny en haar broers Gerrit en Bertus. “Die zijn er niet meer en dat vind ik wel jammer”, zegt Gerda.

Na de lagere school en enkele jaren Ulo bleef ze thuis om te helpen op de boerderij. Die vaardigheden kwamen goed van pas toen ze in 1942 verkering kreeg met Henny Holtkamp, een jonge boer uit Twekkelo. Een vergeeld kiekje van het verloofde stel brengt herinneringen naar boven. “Elke zondag kwam Henny op de fiets naar Lonneker. Het was oorlog en vanaf acht uur ‘s avonds mocht je niet meer buiten zijn. Maar hij ging altijd te laat weg. En hij moest nog wel langs het vliegveld, waar veel Duitsers waren. Henny was nergens bang voor. Het is altijd goed afgelopen, maar dat wist ik dan de volgende zondag pas.”

Lang zal ze leven

Ze trouwden in 1948 en kregen samen een zoon, Jan (75), en een dochter, Ineke (73). Deze kinderen emigreerden naar respectievelijk Canada en Australië. En dus wonen ook haar kleinkinderen ver weg. Heel wat keren reisde ze naar het andere eind van de wereld, eerst met Henny, na zijn overlijden in haar eentje. En nu skypen ze geregeld met elkaar. Ook op haar verjaardag, die overigens een bijzondere muzikale start kende. Met een vrolijk ‘lang zal ze leven’ werd ze gewekt door zingende verpleegsters van ‘haar’ afdeling Bretelerveld. Gerda Holtkamp heeft het prima naar haar zin in Wiedenhof.

“Ik word goed verzorgd hoor!”, verzekert ze de burgemeester. Tot zo’n vier jaar geleden woonde ze nog zelfstandig, in Usselo. Na een gebroken heup kon ze niet meer terug naar huis. Tegelijk met Jo Boeijnk werd ze opgenomen in de Haaksbergse zorginstelling. Tussen de twee vrouwen ontstond een mooie vriendschap. Gerda houdt van gezelligheid, van muziek, bloemschikken, koersbal. En ze is graag buiten. Met een wandeling door de tuin of een lunch in de buitenlucht doe je haar een groot plezier.

Kijk voor meer informatie op de website van de Gemeente Haaksbergen

Meer nieuws uit Haaksbergen