Good-old Jan Witbreuk kan het nog steeds

Jans duif vloog 103 km per uur.

Vrijdagavond 28 augustus werden door de dertien leden van De Vale Doffer maar liefst 262 duiven ingemand voor de tweede natourvlucht vanuit Tilburg. Dat de weersvoorspellingen niet best waren, ach ja, dat was dit jaar wel vaker zo geweest en op de wedstrijddag bleek het dan vervolgens prima vliegweer. Zo ook zaterdag 29 augustus. Een mooie blauwe lucht met stapelwolken zijn prima vliegweer voor duiven.

Reeds om 08.20 werden de duiven te Tilburg gelost met rugwind, dus er konden wederom hoge snelheden worden behaald. Een nadeel van deze wind is dat de duiven zo snel kunnen gaan dat ze vergeten “de juiste afslag te nemen” en met de grote koppels meetrekken naar Enschede, Glanerbrug en vervolgens denken: oh jee, ik ben te ver, waarna ze tegen de wind in terug moeten vliegen.

De duif van good-old Jan Witbreuk had hier geen zin in en besloot rechtstreeks naar zijn hok aan de Lijsterstraat te vliegen. Met een gemiddelde snelheid van 103 kilometer per uur plofte de duif om 09.39 uur op de klep en dus had deze duif de 136 kilometer binnen 1 uur en 20 minuten overbrugd.
De bijna 86-jarige Jan Witbreuk een eerste prijs, dat gebeurt niet wekelijks, maar als er 1 man is die het gegund wordt is het toch wel Jan. Enigszins geëmotioneerd door het behaalde succes nam Jan de bloemen voor plek 1 in ontvangst. Op plek 2 en 3 vinden we Ingo Sievers en compagnon Kenneth terug.