Grondlegger DNA Uzin Utz Jan Leppink vereeuwigd

Zijn zienswijze, waarbij ‘de mens centraal’, staat is van onschatbare waarde.

Ter nagedachtenis aan voormalig directeur, de heer Jan Leppink, onthulde Uzin Utz (voorheen Unipro) een bronzen borstbeeld waarmee de grondlegger van het DNA van het bedrijf werd vereeuwigd. De ceremonie vond plaats in besloten kring met de familie Leppink, een aantal medewerkers en kunstenaar Anton ter Braak, die het kunstwerk in opdracht van Uzin Utz heeft vervaardigd. Leppink was directeur van het bedrijf van 1971-1993. Zijn zienswijze, waarbij ‘de mens centraal’, staat is van onschatbare waarde voor het Uzin Utz van nu en is nog steeds actueel.

Jan Leppink was van 1971 tot 1993 directeur/eigenaar van het toenmalige Unipro, waarvan hij een hecht familiebedrijf maakte. Het gedachtegoed van Leppink is van onschatbare waarde voor Uzin Utz én is nog steeds actueel binnen het bedrijf. Leppink blonk onder andere uit in zijn persoonlijke belangstelling voor alle medewerkers. Leppink overleed op 6 april 2020, midden in de corona-tijd en exact 2 jaar voordat het kunstwerk werd geplaatst. Bij het overlijden van Jan Leppink in 2020 heeft Uzin Utz de familie beloofd dat de oud-directeur bij Uzin Utz op een passende manier voort zal leven in het bedrijf. Met de onthulling van het bronzen kunstwerk wordt deze belofte ingelost.

Jonge Leu en Oale Grond

De meeste medewerkers kennen Jan Leppink niet. Als het goed is, wordt zijn zienswijze wel hérkend. Met een speciale oude jenever introduceert Uzin Utz binnenkort ook het gedachtengoed van de oud-directeur bij alle 160 medewerkers. Deze oude jenever is gestookt door zoon Maarten jan Leppink van ‘Stokerij Twentse Ketels’. Deze stokerij is letterlijk gevestigd op de ‘Oale Grond’ van het voormalige bedrijfspand aan de Industriestraat in Haaksbergen, de plek waar Jan Leppink jarenlang de scepter zwaaide.

Buste Jan Leppink

Eind 2020 ontving kunstenaar Anton ter Braak uit Neede de opdracht van Uzin Utz voor het vervaardigen van de bronzen buste. Er ging een hele periode aan vooraf. De buste werd eerst in klei geboetseerd. Op belangrijke momenten hebben de familie Leppink en direct betrokkenen het resultaat beoordeeld. Uiteindelijk werd het origineel goedgekeurd en kon de buste definitief in brons worden gegoten. Het kunstwerk heeft een mooie plek gevonden bij Uzin Utz. De bronzen buste zal ervoor zorgen dat Jan Leppink in herinnering voort zal leven en dat zijn zienswijze, ook bij medewerkers die Leppink niet hebben gekend, eeuwigheidswaarde krijgt.

Kijk voor meer informatie op Uzin-utz

Volg het nieuws in Haaksbergen