Haaksbergen start campagne ‘Waar doe jij het voor?’

De gemeente wil haar inwoners wijzen op het belang van je houden aan de coronaregels.

In heel het land geven de coronacijfers aanleiding tot extra waakzaamheid. Dat geldt zeker ook voor Haaksbergen, waar de afgelopen periode relatief veel coronabesmettingen vielen te constateren. Reden genoeg voor burgemeester Rob Welten om onlangs een breed communicatieoffensief aan te kondigen. In Haaksbergen begint daarom deze week de campagne “Daar doe ík het voor!” om inwoners te wijzen op het belang van je houden aan de coronaregels.

Acht posters met Haaksbergenaren kleuren de komende weken het straatbeeld van Haaksbergen, Buurse en Sint Isidorushoeve. De bewustwordingscampagne is een samenwerking tussen de Stichting Haaksbergen Promotie (SHP) en de gemeente Haaksbergen. André Kooij van de SHP legt uit. “We wilden het dicht bij de mensen brengen, dus was het logisch om mensen te gebruiken ‘van hier’. Van mensen die we kennen, zoals de bakker, een lerares en de buurvrouw. Op de acht posters vertellen zij waarom zij zich aan de regels houden.”

Herkenbaar

Het was niet lastig om mensen te vinden die wilden meedoen, legt Kooij uit. “Nee helemaal niet. Mooi om te zien dat de meesten meteen ja zeiden. De bakker uit de Veldmaat vertelt bijvoorbeeld dat hij anderhalve meter afstand bewaart om brood te kunnen blijven bakken. De lerares van Het Assink doet dat, omdat ze in de klas les wil blijven geven. En een meisje legt uit dat ze vaak haar handen wast om zo lang mogelijk met haar vriendjes te kunnen blijven spelen. Allemaal mooie voorbeelden die volgens ons heel herkenbaar zijn voor de inwoners van Haaksbergen.”

Er moest iets gebeuren

Burgemeester Rob Welten is blij met de campagne. “Het gaat om bewustwording en gedragsbeïnvloeding”, aldus Welten. “Er moest echt iets gebeuren in Haaksbergen. In de samenleving zijn er al veel goede initiatieven bij verenigingen en maatschappelijke organisaties. Inwoners en ondernemers kunnen ook met deze lokale campagne meedoen. Gewoon, door de posters op te hangen. Daarmee geef je aan dat je je ook aan de coronaregels houdt. Zodat we kunnen blijven doen wat we nu ook graag doen. Of zodat we die dingen hopelijk gauw weer kunnen doen.”

Goed voorbeeld

Welten vindt het mooi dat de campagne echt lokaal gericht is. “Natuurlijk zijn er meerdere campagnes, maar ik geloof óók in een lokale aanpak, met mensen uit Haaksbergen”, aldus de burgemeester. “Mensen van hier die zich gewoon aan de regels houden om te kunnen blijven bakken, bedienen, lesgeven, voetballen of chillen. We hebben een gezamenlijk doel om het aantal besmettingen terug te dringen. Daar kunnen we allemaal een bijdrage aan leveren. Dus doe mee met deze Haaksbergse campagne en sluit je aan! Ik heb alvast een poster voor het raam van mijn werkkamer gehangen. Goed voorbeeld doet goed volgen!”