Herdenking bombardement Buurserstraat

Op de hoek van de Buurserstraat en de Klaashuisstraat in Haaksbergen is zondag 24 maart 2024 het feit herdacht dat 79 jaar geleden een bombardement een gedeelte van Haaksbergen plat legde.

Waarom niet op 4 mei

Voor een groot aantal Haaksbergenaren is niet 4 mei, maar 24 maart de echte dag van de dodenherdenking. Op die datum in 1945 speelde zich namelijk een volkomen onverwachte tragedie af: In de nacht van 23 op 24 maart waren Britse troepen de Rijn overgestoken om de Achterhoek en Twente te bevrijden. De Britse luchtmacht zag een aanleiding om de Duitsers, die zich op dat moment al aan het terugtrekken waren, aan te vallen. Op die manier konden ze voorkomen dat ze zich zouden hergroeperen.

Drie formaties van elk zes bommenwerpers van de geallieerde ‘386 Bomb Group’ ontdeden zich op zaterdag 24 maart 1945 in de ochtend van 318 fragmentatiebommen van elk 118 kg. Het was een vergissingsbombardement. In het gebied van de Buurserstraat, Klaashuisstraat, Brink, Bevertstraat, Enschedesestraat en Veldkampstraat kwamen daardoor 57 mensen om het leven. Naar schatting ruim 200 mensen raakten gewond, waaronder veel kinderen.

Herdenking

In 2020 herdacht Haaksbergen 75 jaar vrijheid. Bij die gelegenheid werd op de hoek van de Buurserstraat en de Klaashuisstraat een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de vele getroffenen. Bij dat monument werd nu, in aanwezigheid van burgemeester Rob Welten, de voorzitter van de Stichting Herdenking & Vrijheid, Han Noordink, en een kleine groep belangstellenden, op zondag 24 maart de tragische Haaksbergse gebeurtenis nogmaals herdacht. Naar traditie werd er een bloemstuk gelegd. Lynn Lammersen, Lola Versteeg en Rüya Tekküpeli, leerlingen van het Assink Lyceum, lazen de gedichten voor die ze speciaal voor de gelegenheid hadden geschreven.

Het aantal inwoners uit Haaksbergen dat nog persoonlijk kan getuigen over de oorlogsjaren en de bevrijding daalt snel. Het is daarom goed te merken dat er, ook in Haaksbergen, gezocht wordt naar mogelijkheden om de herdenking van de jaren 40-45 en de viering van de daarna verworven vrijheid, door te kunnen geven aan de jongere generaties.

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Eindredactie: René Appels
Een productie van RTV Sternet