Ik maak me zorgen om mijn buurvrouw, ze is vaak in de war

Wat kan ik doen? Typisch een vraag die binnenkomt bij Meldpunt Zorgwekkend Gedrag Twente.

Het meldpunt is niet nieuw, de naam wel. Naasten of omwonenden weten vaak niet waar ze met hun zorgen over een verward persoon met zorgwekkend gedrag terecht kunnen. Regionale en lokale hulpnummers zijn niet altijd even bekend. Daarom is er een landelijk meldpunt opgericht met een gratis telefoonnummer, dat naar die regionale nummers doorschakelt. Om aan te sluiten op de landelijke naam Meldpunt Zorgwekkend Gedrag is er ook in Twente voor gekozen de naam aan te passen. Vanaf 1 januari 2022 is het geen Meldpunt Verward Gedrag Twente meer maar Meldpunt Zorgwekkend Gedrag Twente.

Help elkaar op tijd

Een team van sociaal verpleegkundigen van GGD Twente bemenst het meldpunt. Wat doen zij met zo’n vraag over een verwarde buurvrouw? Sociaal verpleegkundige Robbin Klein Rot – Raamsteeboers vertelt: “Meldt iemand zorgwekkend gedrag dan onderzoeken we of er hulp nodig is. En welke hulp. Bijvoorbeeld de zorgen van Ria over haar buurvrouw Janny. Uit haar verhaal was duidelijk op te maken dat het niet goed ging met Janny. Er was bijna geen contact meer, ze kwam nooit meer buiten en als ze aan de deur kwam merkte ze dat het huis niet fris rook. Wij zijn vervolgens op pad gegaan en hebben Janny bezocht. Dat lukte niet direct. Er was sprake van schaamte. Uiteindelijk kregen we contact en konden we samen aan de slag. Afhankelijk van de situatie werken we ook samen met zorgaanbieders, politie, woningcorporaties, wijkteams, het Veiligheidshuis en de familie of de omgeving.”

Bij Janny was het verlies van haar baan en van haar partner de aanleiding. Volgens Klein Rot – Raamsteeboers kan zorgwekkend gedrag verschillende oorzaken hebben. “Het kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen die dementerend zijn of die een psychische aandoening hebben. Vaak hebben mensen ook andere problemen, zoals verlies van werk, schulden of weinig sociale contacten. Iemand kan ook verward raken na grote emotionele gebeurtenissen.”

Voor iedereen belangrijk om te weten wat je kunt doen

Wel een nieuwe naam, maar ongewijzigd is dat wat het team kan betekenen. Het meldpunt is er voor het beantwoorden van vragen, het delen van zorgen, meedenken en adviseren bij complexe situaties rondom personen met zorgwekkend gedrag. Het team wordt zeker niet alleen gebeld door professionals. Klein Rot – Raamsteeboers geeft aan dat het juist belangrijk is dat inwoners van Twente weten wat ze kunnen doen. “Wat wij zien is dat familie of buren vaak als eerste merken dat er iets met iemand niet goed gaat. Het is belangrijk om dit te melden voordat de situatie ernstig wordt. De betrokkene kan dan zo snel mogelijk hulp krijgen.”

Contact met Meldpunt Zorgwekkend Gedrag Twente

Ook ongewijzigd is dat een melding dagelijks en 24/7 gedaan kan worden. Belangrijk is dat je een melding doet als je wel zorgen hebt, maar de situatie geen spoed vraagt. Bij een noodgeval of acute crisis, bel dan altijd 112.
Denk jij dat iemand psychische hulp nodig heeft en wil je dat melden of advies vragen? Je kunt het meldpunt bellen van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur op 053-4876969. Buiten kantoortijden kun je een melding doen op de website van GGD Twente: formulier Melding Zorgwekkend Gedrag. Of kijk op

Kijk voor meer informatie op de website van GGD Twente

Volg het nieuws in Haaksbergen