Jan Breukers wint weer midfondvlucht

Het is hemelsbreed 342 km van Dizy les Gros naar Haaksbergen.

Op 25 juli stond de vierde midfondvlucht op het programma van de duivenliefhebbers van De Vale Doffer. Donderdagavond waren door 12 liefhebbers maar liefst 132 duiven ingekorfd voor deze vlucht uit het inmiddels bekende stadje Dizy les Gros in Frankrijk. Deze plaats ligt hemelsbreed zo’n 342 kilometer van Haaksbergen. Jan Breukers heeft dit jaar enkele duiven die wekelijks present zijn en waar hij op kan bouwen. De 845, 846 (zijn broer) en de Duitse opvanger 027 laten Jan niet of nauwelijks in de steek. Om 7.45 uur klonk het startschot, waarna de duiven vanuit Dizy les Gros aan hun terugreis naar Haaksbergen konden beginnen.

Er stond een met vlagen vrij stevige zuidwestenwind, wat betekent dat de duiven de wind mee hadden, of in duiventermen gesproken “op de staart hebben.” Hoge snelheden werden dan ook bereikt, want de eerste duif van Jan Breukers, de eerdergenoemde 845, kwam om 10.49 uur met  112 kilometer per uur op zijn thuishonk aan de Hazenweg aan. Gevolgd door de 027. Plek 1, 3, 5 waren voor Jan. Op plek 2 en 4 vinden we de bakker uit Delden, maar woonachtig te Haaksbergen, Herman ter Avest. Binnen no-time waren alle Haaksbergse duiven weer op hun huisadres teruggekeerd.

Volgende week mogen ze opnieuw de strijd met elkaar aangaan. Dan vanuit Issoudun, een plaats in Frankrijk waar tienduizenden duiven uit heel Nederland tegelijkertijd worden gelost voor de eerste nationale dagfondvlucht van dit jaar.