Groep 8 van basisschool st. Bonifatius heeft op vrijdag 12 april de Stolpersteine in Haaksbergen gepoetst. Haaksbergen telt 22 Stolpersteine, verdeeld over negen locaties.
Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, zijn kleine monumentjes in de stoep voor huizen waar mensen woonden die tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer van het nazisme zijn geworden. Veel stenen waren donker geworden en vielen niet meer zo goed op. Daardoor werden ze voorbijgelopen. Dankzij de inzet van de achtstegroepers van de Bonifatiusschool glimmen de stenen weer.
Haaksbergen telt 22 Stolpersteine, verdeeld over negen locaties. De meeste zijn te vinden in het centrum, maar er liggen ook stenen in de Eibergsestraat en de Beatrixstraat. Via de app ‘Struikelstenen Gids’ kunnen leerlingen zelf de locaties opzoeken en achtergrondinformatie vinden over de personen waarvoor het steentje is gelegd.
Begrip kweken
Een ronde langs de Stolpersteine is één van de vele activiteiten waarvoor scholen zich kunnen opgeven naast het Anne Frankproject, waarbij scholen een bezoek brengen aan verschillende gebedshuizen. Met als doel het kweken van onderling begrip tussen kinderen die afkomstig zijn uit verschillende lagen van de Haaksbergse samenleving, om onwetendheid, racisme, vooroordelen en discriminatie te voorkomen en tegen te gaan.
Voor de leerlingen van de Bonifatiusschool was het poetsen een waardevolle activiteit, omdat zij er hierdoor bij stil hebben gestaan dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Over Stolpersteine
Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (geboren in 1947 in Berlijn). Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.
Demnig brengt deze gedenktekens aan in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en slachtoffers van gedwongen euthanasie.
De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin met slagletters de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van de herdachte persoon zijn aangebracht.
Meer over cultuur in Haaksbergen
Volg het nieuws uit Haaksbergen
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet