Oekraïne benefiet festival in De Kappen

Vrijdag 6 mei om 19.00 uur wordt het grote Oekraïne festival in De Kappen geopend.

In alle hoeken en gaten van De Kappen gaat gemusiceerd worden. Maar pas nadat het draaiorgel ‘De Tukker’ de bezoekers heeft verwelkomd, burgemeester Welten de avond heeft geopend en het Oekraïens volkslied is gezongen door een Oekraïens vluchtelingenkoor. Daarna kan het publiek uitzwermen over de zalen van De Kappen, op zoek naar de muziek van hun gading. Daarvoor zijn liefst vijftien verschillende optredens geprogrammeerd. Naast klassieke muziek brengen zij luisterliedjes, gitaar koor brass en easy listening muziek.

Speciale aandacht vraagt de organisatie voor de Oekraïense musici die zullen optreden. Zo is er een Oekraïens gelegenheidskoor uit Zenderen, bestaande uit 35 gevluchte vrouwen, moeders en hun kinderen (vaders bleven achter in Oekraïne). Daarnaast spelen de gevluchte fluitiste Anfisa Prokofieva en pianiste Masja Prilipko samen muziek van Mozart en Massenet, terwijl tevens één of twee jonge Oekraïense deelnemers aan het International Piano Competition for Young Musicians te Enschede ‘acte de presence’ zullen geven.

Hoe belangrijk de Oekraïense bijdrage ook is, het zijn vooral de Haaksbergse musici die geheel belangeloos tekenen voor de muziek. Zo kan in verschillende zalen geluisterd worden naar de ‘Clipper Crew Singers’, het ‘Pablo Koor’, de zangduo’s ‘J& ‘ en ‘Hartige Hapjes’, Ton Ouwehands ‘Trio 054’ zangeres Anne Linde van de Veen brassband ‘ en de gitarist Niels Ottink.

Speciaal voor deze avond komt ook naar Haaksbergen de klassieke liedzangeres Ekaterina Levental, ooit als jonge vluchtelinge uit Oezbekistan liefdevol opgevangen in Haaksbergen. Zij zal, begeleid door de pianiste Masja Prilipko, delen uit haar theaterprogramma ‘La Voix Humaine’ ten gehore brengen.

De avond tot slot wordt besloten door ‘Zangduo J&M’ (Joop Weeink en Marcel Zaat) met een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd lied waaraan iedereen kan bijdragen en als laatste zal het Oekraïense volkslied worden gezongen door de ‘Clippers Crew Singers’, begeleid door Brasscessity, onder muzikale leiding van Ard Weeink.

De entreeprijs, €10 per persoon, is laag gekozen, zodat velen het festival kunnen bijwonen. Om van fijne muziek te genieten en om solidair te kunnen zijn met Oekraïense vluchtelingen die allen ook worden uitgenodigd om deze avond bij te wonen. En mochten mensen meer willen geven, dan zal daar alle gelegenheid voor worden geboden.

De opbrengst van de avond, bestaand uit entree en sponsorgelden en vrije giften, komt volledig ten goede aan het Noodfonds Haaksbergen voor opvang van Oekraïense vluc htelingen in Haaksbergen.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa. Voor verkoop alle dagen tussen 11.00 en 16.00 uur.

Kijk voor meer informatie op de website van de Kappen

Meer cultuur uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen