Op de zomerfeesten in De Hoeve sprong het vonkje over tussen Anny en Johan

Johan en Anny van der Kuyl van der Kuil-Westendorp zijn 60 jaar getrouwd.

Hun hele gezamenlijke leven wonen Johan en Anny van der Kuil-Westendorp op de geboortegrond van Johan, vlakbij het Raabos. Dat is op de kop af 60 jaar. Op hun trouwdag, 15 juni, bezocht burgemeester Rob Welten het diamanten paar. Gezellige praters, die hun levensverhaal graag met hem deelden.

Op de zomerfeesten in De Hoeve sprong het vonkje over tussen Anny Westendorp (86) en Johan van der Kuil (88). De zondag erop hadden ze hun eerste afspraakje, bij De Kolle (nu De Nachtegaal), hoek Hengelosestraat/Beckummerweg. ‘Dat was zo’n beetje halverwege’, vertelt de bruid die destijds in Bentelo woonde. Na zeven jaar verkering werd er getrouwd. Het jonge stel kwam te wonen in een nieuw huis op het erf en zette de boerderij van de ouders Van der Kuil voort. Johan kon daarbij de ploegendienst in de textiel en het boerenwerk goed combineren. De wereld van Johan werd overigens steeds meer door vrouwen beheerst, want Anny schonk hem drie dochters: José, Irma en Gonda. Na de komst van vijf kleinzoons en één kleindochter is de balans in het nageslacht weer aardig hersteld.

Altijd iets om handen

Rob Welten ziet een grote foto met daarop een rode oldtimer-tractor en wil daar meer van weten. ‘Ja, die was van ons’, zegt de bruidegom. ‘De trekker deelden we met Ten Hag, onze buren. En zij hadden een paard dat wij dan weer mochten gebruiken’. Andere tijden dus. Op hun landbouwgronden verrees later nieuwbouwwijk Hassinkbrink en een deel van bedrijvenpark Stepelo. Nu resteert nog een weitje pal naast hun huis. Met gepaste trots laten ze Welten hun ‘veestapel’ zien. Een varken, schapen, kippen, ganzen. Daar genieten ze samen van. ‘Vervelen’ komt niet voor in hun woordenboek. ‘Ik kan niet stilzitten’, bekent Anny. Ze zingt in het koor van de Bonifatiuskerk, is lid van het Vrouwengilde, gaat elke week zwemmen en kruipt graag achter de naaimachine om haar eigen kleding te maken. Eten koken, dat doen ze samen. En als zij ’s winters een legpuzzel maakt aan de keukentafel, schuift hij gezellig aan om te helpen. ‘Behalve als er voetbal op tv is. Dát gaat voor alles’, lacht hij.

volg het nieuws uit Haaksbergen