Percentage positief op corona geteste Haaksbergenaren weer iets lager dan vorige week

Het percentage is nog wel hoger dan het Twentse en landelijke gemiddelde.

Elke week kijkt RTV Sternet terug naar trends in de cijfers van corona in Haaksbergen en vergelijkt de situatie met de Twentse en landelijke situatie. Hier worden drie indicatoren voor gebruikt: het aantal positieve tests, het percentage positieve tests en de sterftecijfers en ziekenhuisopnames.

Aantal positief geteste Haaksbergenaren stijgt licht

In de week van van 18 tot en met 24 mei zijn bij het RIVM 56 meldingen van positief op COVID-19 geteste Haaksbergenaren binnengekomen. Dat zijn er vijf meer dan vorige week en het is ongeveer gelijk aan het gemiddelde van de vier weken vóór deze week.

Omgerekend waren in Haaksbergen per 100.000 inwoners afgelopen week 230 meldingen. Haaksbergen heeft daarmee omgerekend net iets minder gemelde besmettingen dan heel Twente en meer dan het Nederlands gemiddelde (Twente 239 per 100.000 inwoners, Nederland 162).

Er zijn afgelopen week vijf Twentse gemeenten met minder gemelde besmettingen dan Haaksbergen.

Percentage positief geteste mensen in Haaksbergen daalt iets

Het percentage positief geteste Haaksbergenaren steeg een paar weken na elkaar steeds fors. Nu is voor de tweede week op rij sprake van een lichte daling ten opzichte van vorige week. Van alle Haaksbergenaren die zich van 18 tot en met 24 mei hebben laten testen in een teststraat van de GGD was deze week 14,5 procent positief. Vorige week was dat 15,7 procent. Voor heel Twente geldt dat 12,4 procent van deze tests positief was. Voor Nederland geeft Rijksoverheid een percentage van 10,4 procent.

GGD Twente meldt dat in Twente de afgelopen week de meeste positieve tests zijn uitgevoerd in de leeftijdscategorie 20 tot en met 29 jaar. Voor leeftijdscategorie 50 tot met 59 jaar geldt het hoogste percentage van alle leeftijdscategorieën. 15,4 procent van alle getesten in die categorie waren positief.

Deze week weer geen aan GGD gemelde sterfgevallen uit Haaksbergen

Om een indicatie te krijgen van de ernst van de besmettingen kan gekeken worden naar het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames dat aan corona wordt toegeschreven.

Bij GGD Twente zijn afgelopen week weer geen Haaksbergenaren met een bevestigde coronatest gemeld die zijn overleden. Het laatst gemelde sterfgeval door corona in Haaksbergen was op 10 februari. Voor heel Twente geldt dat volgens de cijfers de afgelopen week één patiënt met COVID-19 is overleden.

Het werkelijke aantal overleden COVID-19 patiënten is waarschijnlijk hoger, omdat niet alle patiënten getest worden en er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19. Van de overleden personen is bekend dat ze corona hadden en zijn overleden, maar het is niet altijd bekend of ze daadwerkelijk aan corona zijn overleden. Er zit vertraging in de dag van overlijden en de dag waarop dit aan de GGD / het RIVM wordt gerapporteerd.

Er zijn deze week volgens het dashboard van rijksoverheid ook geen Haaksbergenaren vanwege corona in het ziekenhuis opgenomen. Voor heel Twente waren deze week veertien meldingen van ziekenhuisopnames (inclusief directe opname op IC). De laatste dagen zijn deze cijfers echter niet compleet, omdat meldingen vertraagd binnenkomen.

Aantal vaccinaties in Twente en Nederland

Tot 24 mei heeft de GGD aan 149.630 Twentenaren een eerste vaccinatie gegeven. En zijn 71.767 Twentenaren volledig gevaccineerd door de GGD. Het vaccineren gebeurt ook door andere partijen dan de GGD. De rijksoverheid geeft aan dat tot en met 24 ongeveer 8,5 miljoen prikken zijn gezet.

Risiconiveau in Twente nog steeds Zeer ernstig

Het risiconiveau voor Twente is Zeer Ernstig. Dit geldt voor alle veiligheidsregio’s in Nederland.

Het risiconiveau wordt elke twee weken bepaald op basis van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal positieve testen van dat moment. Het huidig geldende risiconiveau is op 28 april bepaald.

Reproductiegetal zakt voor het eerst in tijden behoorlijk

Het meest recente landelijke reproductiegetal is van 25 mei en bedraagt 0,82. Het getal schommelt al een tijd rond 1, maar kwam de afgelopen weken vaker boven dan onder 1 uit. Vorige week zakte het tot 0,95 en nu zakt het dus nog verder door. Het reproductiegetal geeft aan hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één patiënt met COVID-19.

Bekijk het dashboard van Rijksoverheid over Haaksbergen

Bekijk het dashboard van Rijksoverheid over Twente

Bekijk het dashboard van Rijksoverheid over Nederland

Bekijk het dashboard van GGD Twente

Bekijk de uitleg van de cijfers van het dashboard van Rijksoverheid

Bekijk de geldende maatregelen

Tekst en graphics: Hans Dekker

Een productie van RTV Sternet