Samenwerking CCH en RTV Sternet beëindigd

De Cultuur Coalitie Haaksbergen (CCH) en RTV Sternet hebben per 31-12-23 hun samenwerking beëindigd. De reden is ‘een onoverbrugbaar verschil van inzicht’, zo valt te lezen in de ‘Overeenkomst beëindiging samenwerkingsafspraken’ die beide partijen hebben ondertekend.

De CCH is opgericht in 2022 met doel de versterking van de Haaksbergse kunst en cultuursector. RTV Sternet was daarbij één van de initiatiefnemers en drijvende krachten achter de CCH, onder meer door het beschikbaar stellen van faciliteiten, management ondersteuning en een groot aantal journalistieke producties over kunst en cultuur. Via het communicatieplatform Haaksbergen in Beeld bracht RTV Sternet de CCH in het afgelopen jaar veelvuldig onder de aandacht van het publiek.

In juni 2023 ontstonden fricties in de samenwerking. Uiteindelijk resulteerde dit in de definitieve breuk.

Reactie besturen CCH en RTV Sternet

Onze nieuwsredactie vroeg de besturen van beide organisaties om commentaar op het beëindigen van de samenwerking.

RTV Sternet bestuursvoorzitter Joop Noppen: ‘Het is jammer dat de CCH de stekker uit onze samenwerkingsafspraken heeft getrokken. Te meer omdat de oorzaak niet lag in activiteiten die we rechtstreeks voor de CCH doen. Graag benadruk ik dat het niet gaat om het instituut CCH met haar doelstellingen als zodanig.

Helaas heeft het door de situatie niet tot een overleg met het bestuur kunnen komen. Hierdoor heeft geen hoor en wederhoor op basis van argumenten plaatsgevonden, hetgeen wel de basis is voor goede samenwerking. Het CCH bestuur doet ongetwijfeld goede dingen maar als we samenwerken dan moeten we het zakelijk en juridisch goed afhechten, om een solide basis voor samenwerking realiseren.’

De nieuwsredactie heeft ook het CCH bestuur om een reactie gevraagd. De CCH heeft daar echter niet op gereageerd.

Hoe gaat het verder

Het eind van de samenwerking met het huidige CCH bestuur heeft geen invloed op de inzet van RTV Sternet voor de Haaksbergse kunst en cultuur. RTV Sternet blijft de kunst en cultuur ondersteunen op het gebied van communicatie en publiciteit, met veel journalistieke producties over de Haaksbergse cultuurmakers en hun activiteiten. Voorbeelden zijn de wekelijks kunstenaarsportretten en de Agenda van Haaksbergen.

Daarnaast werkt RTV Sternet samen met diverse kunst en cultuur initiatieven zoals de stichting Art4More. Deze stichting behartigt al 20 jaar de belangen van de beeldend kunstenaars in Haaksbergen en omgeving en organiseert toonaangevende en vernieuwende projecten zoals Haaksbergen toont Talent (de voormalige wak week), een groot project rond Carnaval, verschillende cultuur educatieve projecten met kunstenaars op het Assink Lyceum, en natuurlijk de jaarlijks Kunstmarkt Haaksbergen. In 2024 gaan Art4More en RTV Sternet onder meer projecten draaien met het onderwijs, Haaksbergen Natuurlijk, de Haaksbergse ondernemers en diverse welzijnsorganisaties zoals Wijkracht en het COA.

Meer over cultuur in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Tekst: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet