Toekomstplannen Bergsehaak

Kevin Poelman wil er “gewoon” een mooi park van maken.

Hij is 31 jaar, vader van een paar kinderen, inmiddels eigenaar van vier vakantieparken, en vertelt over zijn plannen met de Bergsehaak (nieuwe naam voor het park, dat al vele jaren bekend stond onder de naam Stien ’n Boer en een begrip was in Haaksbergen). Vanuit dit dorp wordt de nieuwe eigenaar ook wel degelijk met enige argwaan bekeken. Want waarom wordt er zoveel ruimte vrij gemaakt en is dat geen illegale kap? En waarom ging het zwembad dicht voor gebruikers van buiten de camping?

Opruimwerk en orde scheppen, horeca aan banden

Natuurlijk leggen we hem wat zorgen en twijfels voor, maar uiterst onbevangen praat deze jonge ondernemer over wat hij aangetroffen heeft, maar vooral wat zijn visie op de toekomst is, die hij zowel heeft voor zijn andere parken als voor de Bergsehaak. Om te beginnen met het vermeende “kappen”: “Er is hier niets illegaal gekapt, we hebben geen boom weggehaald. Maar we hadden wel onder meer te maken met een stortplaats voor groen afval, die zwaar overwoekerd was met “uit de kluiten gewassen heggen”. We hebben groot onderhoud gepleegd en ruimte gecreëerd. Ik hecht aan een overzichtelijk terrein, het is mijn vijfde overname en ik wil graag op alle terreinen dezelfde filosofie kunnen toepassen, dus ruimte hebben om dat te kunnen realiseren”. En: “ja, ik heb ook een einde gemaakt aan de openingstijden van de horeca. Het mag dan zo zijn, dat een aantal campinggasten (een beetje een vaste vriendenkring) er een gewoonte van hadden gemaakt om ’s nachts tot heel laat “door te halen”, maar bij terugkeer naar de caravans of chalets veroorzaakte dat nog wel eens wat hinder en lawaai voor anderen. En dat wil ik niet, dus heb ik de sluitingstijd op 23.00u gezet. Dat is even wennen, maar het geeft wel rust en minder overlast. Overigens is De Jordaan gewoon open hoor! Ook vond ik de toegankelijkheid van ons zwembad voor anderen dan onze bewoners en huurders niet echt logisch. Daar heb ik dus ook een einde aan gemaakt, we hebben hier nu eenmaal niet een openbaar zwembad, maar een camping met extra faciliteit voor onze eigen huurders”.

Niet het eerste park

Geboren, maar niet getogen in Gent, maakte hij lang deel uit van een familie bij wie het beheren van vakantieparken in het bloed zat. Het ondernemen in deze branche is Kevin “met de paplepel ingegeven”. Onder meer beheerden zijn ouders een vakantiepark in het Amsterdamse Bos. Maar ook een vakantiepark in Zeewolde, dat qua beheer naar hem over ging, maar dat hij niet zo heel lang geleden toch verkocht toen zich min of meer toevallig een mogelijkheid daartoe voordeed en dit laatste park hem gewoon teveel tijd qua dagelijks beheer ging kosten. Nu probeert hij de 4 parken wat meer “op afstand” te managen. Waarbij hij onder meer de geautomatiseerde incheck invoerde, een toepassing, die hij ontwikkelde en invoerde in de coronaperiode, toen persoonlijk contact met de bezoekers gewoon moeilijker was.

Heldere missie

Eigenlijk is zijn missie helder. “We gaan er wat moois van maken, iedereen mag gewoon lekker blijven, ik wil graag het toerisme verder aantrekken en op leegkomende plekken ga ik nieuwe chalets voor de verhuur plaatsen. Ik wil de gezelligheid handhaven, zoals ik dat ook op andere parken heb kunnen realiseren. Ik zeg tegen iedereen heel simpel: als je netjes betaalt mag je gewoon hier blijven. Ik ga niet in op valse berichten op social media, noch reageer ik op geruchten, die mensen menen te moeten verspreiden. Ik wil graag een combinatie van vaste plekken en meer toerisme, waarbij ik voor het laatste wat meer luxe chalets zal inzetten. Ik wil hier en daar wat renoveren, mooie spullen neerzetten, de camping een wat meer open karakter geven, dus meer open ruimte realiseren en de beplanting in algemene zin wat fatsoeneren. Voor het laatste heb ik dan ook een aannemer ingehuurd. Ik wil graag wat grotere plekken realiseren: voor nieuwe (verhuur)chalets van 200 tot 225 m2 en voor kampeerplaatsen 100 tot 120 m2. We zijn ook bezig glasvezel aan te leggen, overal moet goede wifi beschikbaar zijn. Oh ja, de “glamping” tenten blijven staan, die voldoen aan een behoefte”.

Kortom: Kevin Poelman is een recreatieondernemer, die er niet op uit is om bestaande gasten van het terrein te jagen, maar een duidelijke mix wil tussen vaste gasten en toeristen. Waarbij hij wat de laatste categorie betreft ook duidelijk mikt op de Duitse markt, want hij beseft wel degelijk, dat Haaksbergen wat verder verwijderd is van steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, van waaruit de weekendtoerist meer georiënteerd is op de Veluwe. “Die zijn er wel hoor hier op de Bergsehaak, maar Duitsland is natuurlijk wel dichterbij” .

Meer over cultuur uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Interview: Ton van Rijswijk
Tekst: Ton van Rijswijk