Uitvoering Energietoeslag nog in ontwikkeling

Alvast 500 euro voor huishoudens met bijstandsuitkering

De gemeente Haaksbergen betaalt huishoudens met een bijstandsuitkering alvast 500 euro uit, als eerste betaling van de Energietoeslag. Ook huishoudens die een individuele inkomenstoeslag van de gemeente ontvangen, krijgen deze 500 euro overgemaakt.

De gemeente verwacht dat deze huishoudens het bedrag rond 8 april op hun rekening bijgeschreven krijgen. “Ik ben blij dat we in ieder geval dit eerste bedrag alvast kunnen overmaken naar de inwoners die bij ons bekend zijn”, zegt Antoon Peppelman, wethouder Werk & Inkomen. “En zodra duidelijk is welke inwoners nog meer aanspraak kunnen maken op deze Energietoeslag zullen we meteen laten weten hoe zij dit kunnen doen”. De gemeente verwacht hier uiterlijk eind april meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Veel vragen over door het Rijk aangekondigde Energietoeslag

De energiearmoede houdt ons allemaal bezig. Het Rijk heeft een Energietoeslag van 800 euro aangekondigd voor mensen met een laag inkomen en heeft de uitvoering bij de gemeenten belegd. Veel inwoners benaderen de gemeente met vragen over deze toeslag. De regeling en voorwaarden vanuit het Rijk zijn echter nog onvoldoende duidelijk. Dat betekent dat elke gemeente de komende tijd lokale richtlijnen moet opstellen en veel keuzes moet maken. Aanvragen is daarom helaas nu nog niet mogelijk.

Alvast 500 euro

De gemeente betaalt vanaf volgende week alvast 500 euro uit aan de huishoudens die een bijstandsuitkering of individuele inkomenstoeslag ontvangen. Dit om te voorkomen dat deze groep in de problemen raakt door de hoge energierekening. De gegevens van deze groep zijn bekend bij de gemeente en het is zeker dat zij in aanmerking komt voor de toeslag, omdat hun inkomen en vermogen niet te hoog is. Deze huishoudens lopen dan ook niet het risico het bedrag later alsnog terug te moeten betalen.

Definitieve regeling pas later bekend

De gemeente is bezig met een definitieve regeling. Daarin wordt onder meer duidelijk welke huishoudens vallen onder ‘een laag inkomen’ en of vermogen daarbij ook meegenomen moet worden. Dit betekent helaas dat andere huishoudens met een laag inkomen, nog even moeten wachten. Zodra de richtlijnen zijn vastgesteld, komt op de website te staan hoe inwoner de toeslag kunnen aanvragen en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen.

Kijk voor meer informatie op de website van Gemeente Haaksbergen

Volg het nieuws in Haaksbergen