VIDEO Boeren Knapzak actie

Boerinnen in Buurse delen als positieve actie het Buurse Boeren Knapzak Cadeautje uit.

Een boerenknapzak met producten die zonder zuivel en agrarische producten niet gemaakt kunnen worden. Buurse – Haaksbergen een prachtig gebied dat haar schoonheid ontleent aan de afwisseling tussen agrarische bedrijvigheid, natuur en dorpskernen. Al eeuwenlang gaat dit in harmonie met elkaar, echter met de stikstofplannen van het kabinet zal ons buitengebied grotendeels verdwijnen. Dit roept veel vragen op die betrekking hebben op ons allemaal; Wat vind jij van ons buitengebied? Zal het straks zo mooi blijven? Wie gaat ons landschap onderhouden? Waar komt ons (h)eerlijk voedsel straks vandaan? Boodschappen zullen nog duurder worden, is dit voor jou een probleem? Wat betekenen de plannen voor de leefbaarheid van alle dorpen?

Goed om te weten. Restproducten van de consumentenvoeding wordt op een hoogwaardige wijze hergebruikt in agrarische kringloop. Enkele voorbeelden: Bierborstel: restjes van de bierbrouwerij voeren wij aan onze koeien. Pulp: restproduct suikerindustrie wordt toegevoegd aan het rantsoen van onze dieren. Koekjesmeel: dit voeren wij aan onze varkens. Aardappelvezels, cacaoschillen, raap, olien etc Deze resten worden allemaal benut in dierenvoeding en tot waarde gebracht. Wat gaan we straks met deze producten doen?

Veel meer dan melk alleen! Velen zullen het weten, maar toch willen we het graag vertellen. Naast kaas, boter en melk zijn er veel meer producten die zonder melk niet gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld: Taksi, Rivella, allerlei energiedranken en -repen, ijs, chips, koekjes, borrelnootjes, snoepjes, soep, sauzen, tandpasta, voedingssupplementen en poeder een drager voor medicijnen. In een medicijn zit maar een klein gedeelte werkzame stof. Dat werkzame medicijn wordt opgeslagen in een tablet, capsule of inhalator met farmaceutische lactose. Ook die maken wij uit melk.

Waarom deze knapzak. Wij zouden het fijn vinden als jullie met deze kennis in het achterhoofd genieten van onze prachtige omgeving. Wij hopen dat je begrijpt dat wij ons zorgen maken, moedeloos en zelfs een beetje bang zijn door de onzekere vooruitzichten die de plannen van het kabinet met zich meebrengen. Wat onze voorouders al hebben opgebouwd, daar willen wij graag mee verder werken, leven , genieten en natuurlijk heerlijk gezond voedsel maken. Ook voor u.

Meer over Cultuur in Haaksbergen

Kijk meer Video’s uit Haaksbergen

Volg het Nieuws in Haaksbergen

Camera en interview: Astrid ten Voorde
Montage: Constance van Wolferen
Tekst: Boerinnen Buurse
Een productie van RTV Sternet