Hoe belangrijk is het om een compliment te geven en te krijgen?
Momentje voor een complimentje
Vrijdag 1 maart is het weer Complimentendag. Een compliment ontvangen we allemaal graag, maar hoe staat het met het geven ervan? Doen we dat voldoende? En weten we hoe het te ontvangen?
Op 1 maart gaat het om het bewust stilstaan bij wat iemand in jouw omgeving goed doet en diegene daar met een compliment oprecht – en dat is essentieel – en persoonlijk voor te waarderen. Je collega, vriend of vriendin, je broer of zus, de cassière, de buschauffeur of je baas. Dat kan face-to-face, maar natuurlijk ook via een kaartje, appje of per telefoon.
Het initiatief werd tweeentwintig jaar geleden in het leven geroepen door de Nederlandse Hans Poortvliet en sindsdien elk jaar op 1 maart herhaald. België en Noorwegen namen deze niet-commerciële dag al snel ook op in hun jaarkalender. De belangstelling vanuit het buitenland groeit sindsdien nog elk jaar en heeft inmiddels geresulteerd in World Compliment Day.
Behoefte aan waardering
De Amerikaanse professor en psycholoog William James constateerde het al aan het begin van de vorige eeuw: “Het diepste verlangen van de menselijke natuur is de behoefte aan waardering”.
En juist op dat vlak schiet onze maatschappij volgens Poortvliet – die een jarenlange ervaring heeft met topfuncties in het bedrijfsleven – schromelijk tekort. Uit statistieken is inmiddels gebleken dat voor maar liefst een kwart van de Nederlandse werknemers gebrek aan waardering de belangrijkste reden is voor het nemen van ontslag.
Net als betaalde werknemers geven ook vrijwilligers een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. In tegenstelling tot betaalde werknemers met een salaris – wat als een ‘verkapte’ vorm van waardering kan worden beschouwd – werken zij doorgaans pro deo. Als zij hiervoor geen waardering ontvangen, ontstaat al gauw het gevoel het echt nergens voor te doen.
Complimenten – zo bleek uit een Japans onderzoek – verbeteren de sociale interactie en prestaties op het werk. En vanzelfsprekend niet alleen daar.
Gever èn ontvanger plukken hun vruchten van een compliment en derhalve ontstaat een win-winsituatie. Want ja, we worden blij als we een compliment krijgen, maar ook het geven ervan blijkt ons geluksgevoel een boost te geven. Het wakkert dankbaarheid aan wat maakt dat we ons goed voelen èn de band met de ander wordt versterkt.
Smeerolie van sociaal gedoe
Psycholoog en coach Anne de Jong schreef het boek ‘De Geluksroute’ en noemt daarin complimenten de smeerolie van sociaal gedoe. “Het brein van degene die een compliment ontvangt, maakt dopamine aan. Dat geeft een lekker gevoel. Daartegenover staat dat we negatieve dingen beter onthouden dan positieve. De verhouding is één op vijf. Dat houdt in dat er vijf complimenten moeten staan tegenover één negatieve opmerking. In een relatie is de verhouding zelfs één op acht.
En toch blijken we in de praktijk slechte ontvangers. Complimenten worden vaak weg gewuifd of gebagatelliseerd. Oh die jas is al heel oud, of dat kan toch iedereen. Zo’n reactie helpt aan beide kanten niet. Het is leuk om een compliment te geven, maar als dat niet wordt aangenomen, antwoordt diegene eigenlijk met: ‘ik hoef jouw cadeau niet, of ik geloof je niet’.
Het is dus belangrijk om even stil te staan bij wat er gezegd wordt en te voelen. Het is vaak bescheidenheid, maar leer nou gewoon om dat cadeau’tje te ontvangen. En zeg dankjewel, want een compliment komt pas goed aan als het met open armen wordt ontvangen.” aldus De Jong.
Nationale Complimenten-site
Wie dat wil, kan iemand verrassen met een compliment op de ‘Nationale Complimentensite. Je doet het met een paar klikken. Hij/zij ontvangt een persoonlijke email met jouw compliment en bepaalt vervolgens zelf of het compliment op de Nationale Complimenten-site mag blijven staan.
De redactie van RTVSternet vraagt jou op 1 maart minimaal drie mensen in jouw omgeving een oprecht en welgemeend compliment te geven. Als die drie mensen op hun beurt ook weer drie mensen complimenteren en zij ook weer drie, enzovoort creëren we in Haaksbergen in no time met elkaar een aangename, sociale atmosfeer temidden van alle ellende en chaos in de wereld.
Ieder van ons heeft daarmee een werktuig in handen om de sfeer in eigen kleine kring te optimaliseren.
En vergeet daarbij vooral ook jezelf niet. We hebben allemaal onze talenten. Besef dat en complimenteer jezelf daarvoor. Daardoor gaat je zelfvertrouwen groeien. Jezelf en anderen complimenteren kost geen moeite, doet geen pijn, is gratis en resulteert in een positievere wereld. Want wie eenmaal weet hoe fijn het is om een compliment te krijgen, is eerder geneigd er zelf een te geven.
En zo kan elke dag Complimentendag zijn.
Kijk meer video’s uit Haaksbergen
Volg het nieuws uit Haaksbergen
Camera: Jesse Nieuwenburg
Interview en montage: Thomas van Eeuwijk
Tekst: Hanneke Straten