VIDEO Cultuurmakers – Rapalje

Art4More en RTV Sternet maken portretten van bekende en onbekende cultuurmakers, deze keer is het de beurt aan Rapalje. Rapalje is een band, die Schotse, Ierse en oud-Nederlandse liederen ten gehore brengt. Deze band trad op in theater de Kappen.

David, William, Maceál en Sebastiaan nemen na het optreden van 30 Years Breaking Borders, de tijd om te vertellen wat ze gedaan hebben om op een bescheiden manier heel populair te worden met hun band Rapalje. De mannen kennen elkaar natuurlijk door en door, hoewel Sebastiaan nog maar 2 jaar meespeelt. Hij heeft met succes een ander bandlid, Dieb, vervangen en speelt nu o.a. op zijn viool. Maar hij heeft ook een gouden stem. Het was voor hem een droom die uitkwam, toen hij mee mocht spelen in deze band. En zo te zien, past hij heel goed bij het op eerste gezicht wat chaotische groepje. Chaotisch? Of toch georganiseerd? “Eigenlijk allebei”, zegt William. Er wordt wel degelijk goed geoefend. Er worden ook nieuwe songs gemaakt en de meeste grapjes zijn ook van tevoren besproken. Maar zoiets als een kaarsje dat wel of niet aan gaat, dat heb je natuurlijk niet helemaal in de hand.

De band Rapalje treedt inmiddels over de hele wereld op op binnen- en buitenpodia en op festivals. De groep combineert traditionele instrumenten zoals de doedelzak, viool, fluiten en bodhráns met zelfgemaakte instrumenten, zang uit het hart en een flinke dosis humor. De twee danseressen, die meedoen in de show maken het geheel compleet.

Rapalje betekent “schavuit” of “vlegel”. Maceál vertelt hoe ze die naam jaren geleden hebben gevonden in een bibliotheek en dat deze naam nog steeds heel goed bij de band past.

Kijk voor meer informatie op de website van Rapalje

Kijk voor meer cultuurmakers op de website van Art4More

Meer over cultuur in Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera: Constance van Wolferen en Frank Grootes
Interview: Constance van Wolferen
Montage: Constance van Wolferen
Tekst en eindredactie: Constance van Wolferen
Een productie van RTV Sternet