VIDEO Cultuurmakers – Zangduo J@M

Art4More en RTV Sternet maken portretten van bekende en onbekende cultuurmakers, deze keer is het de beurt aan het duo J@M, oftewel Joop Weeink en Marcel Zaat.

Het was bovenal een kleurrijk concert, zondagmiddag 21 januari in het Kleine Kerkje Buurse. In deze donkere dagen waarin we allemaal verlangen naar warmte, kleur en licht vertolkte J@M onder alle kleuren van de regenboog diverse evergreens. Cecilia, Scarborough Fair, The Boxer, Who’ll Stop The Rain. Ze kwamen allemaal voorbij en het enthousiaste publiek zong, klapte en danste driftig mee.

Joop Weeink en Marcel Zaat, beiden Haaksbergenaren, kennen elkaar van de klassieke zangopleiding die ze zo’n twintig jaar geleden ontvingen van de bekende Haaksbergse operadiva Anneke van der Graaf. Vijftien jaar geleden besloten ze om samen een zangduo te formeren. Met Joop iets meer thuis in het klassieke genre en Marcel onder meer vertrouwd met musicals, ontstond een interessante, muzikale combinatie. J@M zingt grotendeels met muziekbanden. Sommige nummers worden begeleid door Joop’s zoon Wilmer op gitaar en door Marcel achter de piano. In 2013 werd hun eerste en enige cd gelanceerd.

J@M treedt een paar keer per jaar op. Beide heren hebben banen en zingen is dan ook niet meer dan een hobby. Alhoewel ze soms een tekst schrijven op een bestaand lied of een enkele keer eigen teksten en liedjes produceren, zingen ze over het algemeen covers. Van onder meer Simon & Garfunkel, Neil Diamond, John Denver en The Everly Brothers.

Wat begon voor vrienden en familie is inmiddels uitgegroeid tot – zoals in Buurse – concerten voor een publiek van honderd mensen. En dat is meteen de maximale capaciteit van het kleine kerkje en dus was het zondag volle bak. Marcel: ‘Dit concert was in twee dagen uitverkocht. We hebben nog even overwogen om – vanwege de enorme belangstelling – er een avondconcert achteraan te geven, maar daar vervolgens weer van afgezien. We treden echter zeker vóór de zomer nog ergens op. Waar, wanneer en hoe weten we nog niet. We spelen zelfs met de gedachte om De Kappen af te huren en daar een concert te geven’.

Speciaal voor het geluid en de lichtshow werd Hans Rikhof van HR Sound in de arm genomen. Dankzij hem werd het publiek ondergedompeld in een warm bad van klank en kleur waarbij oog en oor werden gestreeld.

Kijk voor meer cultuurmakers op de website van Art4More

Meer over cultuur in Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera en tekst: Hanneke Straten
Montage: Matthijs Prins
Een productie van RTV Sternet