VIDEO Daniël Mouthaan, beroepsgitarist met eigen kook-toko

“Geduld is bij het koken vaak een schone zaak. Dat proef je later onmiskenbaar terug.”

Daniël Mouthaan is opgegroeid in Haaksbergen, maar wel met veel liefde voor koken. De vader van Daniël is geboren in Nieuw Guinea. Daar is eten heel belangrijk: uren samen aan tafel met de heerlijkste Indische gerechten. Voor hem ligt de nadruk op de Indische keuken, maar hij experimenteert ook graag met de diverse andere (internationale) keukens: “Voor sommige gerechten moet je de tijd nemen, slow cooking of tempo doeloe, zoals we dat in Indië zeggen”.

Al sinds zijn achttiende is Daniël beroepsmuzikant, maar in zijn vrije tijd is hij gepassioneerd kok. De Haaksbergenaar was ooit lid van Fasten Your Seatbelts, in de tachtiger en negentiger jaren een van de toonaangevende bands in het dancingcircuit in Twente de Achterhoek. Daarna maakte hij als gitarist deel uit van begeleidingbands van diverse artiesten uit de nederpop. Variërend van Thomas Berge, Marga Bult en Jeroen van der Boom tot Berget Lewis en Edsilia Rombley. De laatste jaren speelt hij in de bekende Twentse band PPM.

De optredens die hij als gitarist bij PPM en andere bands doet, liggen helemaal stil. Tijd genoeg om juist nu met zijn eigen kook-toko te beginnen. Daniël heeft enige tijd in een restaurant gewerkt en die ervaring komt nu goed van pas.

De variatie in de muziek keert ook terug in zijn liefde voor de kookkunst. Hij houdt er namelijk van om te experimenteren met de diverse internationale keukens. Daarbij is hij voortdurend bezig met een culinaire ontdekkingstocht. “Om gerechten naar eigen smaak te verbeteren. Van de (Zuid-)Amerikaanse barbecue tot de verfijnde mediterrane en Japanse keuken. Met die fusion kun je eindeloos combineren.”

Tempo doeloe

De nadruk ligt bij Daniël toch wel op de Indische keuken. Waarin tempo doeloe een belangrijk credo is. “Voor sommige gerechten moet je de tijd nemen. Tempo doeloe, zoals dat op z’n Indisch heet. Of met een modern woord: slow cooking. Geduld is bij het koken vaak een schone zaak. Dat proef je later onmiskenbaar terug.”

Voorlopig bestaat de kook-toko uit het bereiden van afhaalmaaltijden (voorlopig alleen op zondag), maar ook anderen inwijden in de geheimen van de Indische keuken via werk-shops. “Vanaf woensdag meld ik via Facebook en op mijn eigen website wat er die zondag op het menu staat. Klanten bestellen vooraf, waarna ze de maaltijd bij mij thuis kunnen afhalen.”

Daniël benadrukt overigens dat het geen definitieve carrièremove is: “Zodra ik weer muziek kan gaan maken, pak ik mijn andere liefde – de gitaar – weer op. Deze twee passies laten zich immers prima combineren.”

Bekijk meer op de website van ToKook

Kijk meer Video’s over Haaksbergen

Volg het nieuws over Ondernemen in Haaksbergen

Volg het laatste nieuws uit Haaksbergen

Een productie van RTV Sternet

Camera en montage: Matthijs Prins
Interview en tekst: Christa Wensink
Een productie van RTV Sternet

https://youtu.be/dFHrW3hEt1k