VIDEO Haaksbergen Herdenkingsceremonie Buurse

Nederlanders en Duitsers herdenken samen de slachtoffers van WO II.

Wat eigenlijk in 2020 gepland was, werd nu alsnog gevierd met het onthullen van een oorlogsmonument in Buurse. In dit monument staan de namen van 8 jonge mannen, die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is nu eindelijk een plek om stil te staan bij degenen, die onze vrijheid met hun leven hebben moeten bekopen. De belangstelling was overweldigend, er moesten stoelen bijgehaald worden en vele toeschouwers vonden een staplaats om niks van deze bijzondere herdenking te hoeven missen.

Dat wij in vrijheid leven en er vriendschap is ontstaan tussen gemeentes in Nederland en in Duitsland, is niet vanzelfsprekend. Dit werd geïllustreerd door loco burgemeester Scholten, de burgemeesters van Ahaus, Karola Voss en van Vreden, Tom Tenostendarp, Wim Oltwater van de Historische Kring, kunstenares Ymke ter Beek en door Mieke Wilmink, die een gedicht voorlas.

De basisschool van Buurse hielp mee met het onthullen van het monument en Gerald Scholten blies de Last Post op zijn trompet. Hierna werden twee kransen gelegd. Dina Nabers en Bernard Terhuurne, die de oorlog zelf hebben meegemaakt, vertegenwoordigden de overlevenden van de oorlog.

Crescendo omlijstte het geheel met passende muziek, afgewisseld met Henk Goering, die een paar liederen in het Twents zong.

Kijk meer video’s over Haaksbergen

Meer over cultuur in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera: Constance van Wolferen, Christa Wensink
Interviews: Christa Wensink
Montage: Constance van Wolferen
Een productie van RTV Sternet