VIDEO Herstart Kunstkring

Ekaterina Levental komt weer even thuis in Haaksbergen, met haar voorstelling “De Grens”.

Muziektheatervoorstelling ‘De Grens’ is gebaseerd op dagboekfragmenten van zangeres en harpiste Ekaterina Levental, uit de periode waarin ze als 16-jarige vluchteling aankwam in Nederland. In een indrukwekkende one-woman show vertelt ze over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in diverse opvangkampen.

Het kan weer. Na anderhalf jaar corona is theater De Kappen, nu als coöperatie, weer open voor muziek en theater. De Kunstkring Haaksbergen zal alle onderdelen van haar nieuw en ambitieus programma van lezingen en concerten in dit theater ‘van ons allemaal’ uitvoeren. Iedereen is welkom, voorlopig nog wel met een geldig coronatoegangsbewijs.

De kunstkring is heel blij dat zij haar seizoen 2021/2022 heeft geopend met niemand minder dan de ook in Haaksbergen geliefde harpiste en mezzosopraan Ekaterina Levental. Ekaterina komt met haar zeer persoonlijke muziektheater voorstelling ‘De Grens’, als vervolg op de voorstelling ‘De Weg’. Deze voorstelling, die verhaalt over Ekaterina’s vlucht uit de voormalige Sovjet Unie die eindigt in Amsterdam, is eerder door de kunstkring naar Haaksbergen gebracht. ‘De Grens’ sluit daarop aan. Met humor, begrip en prachtige muziek vertelt het het waargebeurde en hoopvolle verhaal, dat begint in Amsterdam en eindigt in Haaksbergen. Het laat Nederland zien door de ogen van een buitenstaander en hoe het leven is in een niemandsland, als enkel de hoop nog rest.

In Haaksbergen vond het gezin eindelijk een thuis. “Het was heerlijk om een eigen kamer te hebben, en weer muziek te kunnen studeren”, aldus Ekaterina. Al waren er natuurlijk ook verdrietige momenten.

Ekaterina kwam niet met lege handen naar Nederland en Haaksbergen. In haar handen droeg zij haar grote talent voor muziek en dat werd snel onderkend. Mede dankzij financiële hulp van velen kon zij studeren aan het conservatorium Enschede. Later volgden het conservatorium in Den Haag, om in Duitsland, aan de Hochschule für Musik in Dettmold, haar klassieke opleiding (harp en zang) af te ronden.
Na haar opleiding ontwikkelde zij zich snel als veelzijdige operazangeres en theaterperformer. Belangrijke operahuizen en muziektheatergezelschappen vragen haar bijdragen als solo zangeres en geven haar hoofdrollen. Daarnaast ontwikkelt zij samen met Chris Koolmees onder de naam ‘LEKS Compagnie’, succesvolle muziektheaterprojecten voor een breed publiek. Zoals ‘Pierrot Lunaire 2.0’, ‘La Voix Humaine FaceTime’ en het autobiografische drieluik ‘De Weg’ – ‘De Grens’ – ‘Schoppenvouw’, waarvan De Grens nu naar Haaksbergen komt.

Heel bijzonder is haar Medtner project. Medtner is een geniale Russische componist uit de eerste helft van de vorige eeuw. Rachmaninov riep hem ooit uit tot grootste componist van zijn tijd. Nu, na een periode van vergetelheid, komt Medtner weer volop in de belangstelling. In dit project zet zij, samen met meesterpianist Frank Peters, alle ruim 100 Medtner liederen op CD. Voor deze uitvoering werd begin september in Moskou aan Ekaterina en Frank Peters de prestigieuze Russische ‘Pure Sound Award’ uitgereikt. Deze 2-jaarlijkse muziek prijs is de belangrijkste Russische muziekprijs voor makers van de mooiste Cd-opnamen van Russische muziek.

Kijk voor meer informatie op de website van de Kunstkring Haaksbergen
https://www.kunstkring-haaksbergen.nl/

Kijk voor meer informatie over Ekaterina Levental en haar compagnon Chris Koolmees op de website van LEKS

Meer cultuur in Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws in Haaksbergen

Camera: Constance van Wolferen en Stefan Willems
Interview en montage: Constance van Wolferen
Tekst: Kunstkring Haaksbergen
Een productie van RTV Sternet