VIDEO Het nieuwe jasje van de Haaksbergse Vrijwilligersprijs

De Haaksbergse Vrijwilligersprijs krijgt een nieuwe opzet.

Vorige maand is bekend gemaakt dat vanwege het coronavirus de Haaksbergse Vrijwilligersprijs dit jaar niet wordt uitgereikt. Het comité is al wel begonnen met de voorbereidingen voor volgend jaar, omdat het van plan was om de vrijwilligersprijs in een nieuw jasje te steken. Dat wordt nu doorgeschoven naar volgend jaar.

Hoe ziet de nieuwe opzet van de uitreiking eruit?

In het Comité Vrijwilligersprijs zit een afgevaardigde van elke partij uit de gemeenteraad. Zij bereiden de verkiezingen voor en zorgen ervoor dat de stemmen geteld worden. Een van de veranderingen in de nieuwe opzet is dat niet het comité de winnaars kiest, maar de bezoekers van de prijsuitreiking. Zij ervaren namelijk persoonlijk wat de vrijwilligers voor de gemeenschap betekenen.

Nieuwe categorieën

In de nieuwe opzet van de vrijwilligersprijs zijn er in drie categorieën prijzen te verdelen. In de categorie ‘sport’, kunnen vrijwilligers genomineerd worden die een bijdrage leveren om sport mogelijk te maken. In de rubriek ‘kunst en cultuur’ vallen vrijwilligers die dat doen voor kunst of cultuur in brede zin. En in de categorie ‘overig vrijwilligerswerk’ vallen vrijwilligers die niet in de eerste twee categorieën vallen.

Prijsuitreiking

Ook de prijsuitreiking zal een andere vorm krijgen. In het verleden werd de prijs uitgereikt op een avond waar een show om de uitreiking en de vrijwilligers heen werd gebouwd. De uitreiking zal volgend jaar worden gecombineerd met een ander evenement. Het is de bedoeling dat de prijs letterlijk en figuurlijk te midden van Haaksbergenaren wordt uitgereikt. Dit is iets minder uitgebreid, maar alle vrijwilligers, en de winnaars in het bijzonder, worden nog steeds in het zonnetje gezet. De winnaars ontvangen een oorkonde, tegoedbon én eeuwige roem.

Vooruitkijken naar 2021

De gemeenteraad is ervan overtuigd dat Haaksbergen door de inzet van vrijwilligers levendiger en gezelliger wordt. Hun inzet op de sportvelden, in de zorg en bij vele andere organisaties maakt heeft een positieve impact op het leven van veel inwoners. Daarom is het belangrijk om de vrijwilligers een keer per jaar in het zonnetje te zetten. De gemeenteraad roept inwoners op om de komende tijd om zich heen te kijken wie volgens hen volgend jaar de vrijwilligersprijs verdient. Vanaf september 2021 kunnen vrijwilligers weer genomineerd worden. Daarover later meer.