Op 17 en 18 april was de Nationale Bijentelling 2021.
Hoe meer bekend is over bijen, des te beter kunnen bijen worden geholpen. Verschillende organisaties slaan daarom elk jaar de handen ineen voor een landelijk bijenonderzoek: de Nationale Bijentelling. De telling wordt georganiseerd door Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL, in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.
Waarom bijen tellen?
In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor en ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “Tachtig procent van onze eetbare gewassen en bijna negentig procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, vertelt Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis, op de website van de Nationale Bijentelling.
Het wisselende weer van de afgelopen tijd maakt deze editie van de Nationale Bijentelling extra interessant. Al vrij vroeg in het jaar had Nederland een paar warme voorjaarsdagen, de eerste hommels waren toen al te zien. Maar behoorlijk snel daarna daalde de temperatuur flink, tot winters niveau. De telling geeft meer informatie over de effecten van deze hevige temperatuurwisselingen op het aantal bijen.
In 2020 deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de wolken dat weekend – ruim 130.000 bijen. In 2021 werd een recordaantal bijen geteld. Hoeveel precies is nog niet duidelijk, er worden nog tellingen verwerkt.
Bekijk de website van De Nationale Bijentelling
Bekijk meer video’s over Haaksbergen
Volg het nieuws uit Haaksbergen
Camera, Interview, Montage: Matthijs Prins
Tekst: Hans Dekker
Een productie van RTV Sternet