VIDEO Ontwikkeling Herdenkingspark ‘De Hooge Weide’ van start

Vanaf april 2024 voert Twente Milieu werkzaamheden uit voor de ontwikkeling van het Herdenkingspark ‘De Hooge Weide’. Woensdagavond 10 april werd er voor de omwonenden informatie gegeven over de herinrichting van de begraafplaats aan de Enschedesestraat.

De ontwikkeling van De Hooge Weide

De oude gemeentelijke begraafplaats aan de Enschedesestraat, nu Herdenkingspark De Hooge Weide genaamd, is een historische begraafplaats met diverse oorlogsgraven. Begraven is hier niet meer mogelijk. Om het park toch toekomstbestendig te maken, worden er nieuwe functies toegevoegd. Deze passen bij de sfeer van het herdenken van dierbaren. Vanaf april 2024 voert Twente Milieu hiervoor werkzaamheden uit op De Hooge Weide.

De Hooge Weide wordt uitgebreid met:

  • Een urnenveld met ruimte voor 30 urnengraven. Onder de grond is een keldertje gemaakt voor asbussen. Per kelder is er plek voor twee asbussen;
  • Een strooiveld in de vorm van een cirkel met een herdenkingsmonument van cortenstaal;
  • Ruimte voor herdenkingsbomen, zodat een boom voor een overleden dierbare kan worden geplant;
  • Een plek met betonnen zitelementen met in het midden een bloementafel;
  • Een troostboom van cortenstaal, op de blaadjes van deze boom kunnen namen van overleden dierbaren worden vermeld.

Ook aan biodiversiteit is gedacht door het inzaaien van bloemenmengsels en struiken met eenjarige akkerkruiden. Verder worden er diverse heesters en struiken geplant.

Algemene herdenkingsbomen

In 2020 is de eerste herdenkingsboom in het park geplaatst, namelijk de Anne Frankboom. De gedachte is dat er meer algemene of maatschappelijke herdenkingsbomen bij komen. Deze bomen kunnen troost bieden aan een specifieke groep, bijvoorbeeld een boom voor iedereen die in Haaksbergen bij een ongeluk om het leven is gekomen. De invulling hiervan wordt overgelaten aan de wensen vanuit de gemeenschap.

Toekomstbestendige Begraafplaatsen

In 2021 werden de beleidskaders Toekomstbestendige Begraafplaatsen gemeente Haaksbergen vastgesteld voor het toekomstbestendig maken van Het Waarveld en De Hooge Weide. In 2023 is gestart met de aanleg van het natuurgedeelte op Het Waarveld. Over de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Enschedestraat staat in de beleidskaders het volgende geschreven:

“Herdenkingsveld De Hooge Weide heeft een belangrijke functie als herdenkingspark en groene oase in het centrum van Haaksbergen en kenmerkt zich door rust en intimiteit. De sfeer en inrichting van de begraafplaats worden bepaald door de combinatie van goed onderhouden groen en oude grafmonumenten. Hiermee levert deze begraafplaats een waardevolle bijdrage aan cultuurhistorische waarden.”

Plattegrond bij ingang De Hooge Weide

Geïnteresseerden kunnen tijdens de herinrichting bij de ingang van Herdenkingspark De Hooge Weide ook de plattegrond bekijken om een beeld te krijgen hoe de inrichting eruit komt te zien. Naar verwachting worden de werkzaamheden in de loop van mei 2024 afgerond. Later in het jaar worden er rondleidingen gegeven.

Meer over cultuur in Haaksbergen

Meer over welzijn in Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera en montage: Matthijs Prins
Interview: Christa Wensink
Eindredactie : Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet