VIDEO Op een grote paddenstoel rood met witte stippen

Het jaarlijkse paddenstoelen wandeling van het IVN was een succes

Remy Remmels, van het IVN (Instituut Voor Natuureducatie) legt ons uit wat de wandeling inhoud en wat wij allemaal kunnen zoeken, vinden en ontdekken.

Er worden 2 groepjes gemaakt. Ouders met kinderen, zij gaan op een speelse wijzen zoeken, leren en kennismaken over paddenpoelen. En er is een groep met volwassenen. Zij krijgen meer informatie over de paddenstoelen om meer inzicht te krijgen over dit natuur verschijnsel.
Als IVN staan wij voor natuur educatie en duurzaamheid het kennen en erkennen van paddenstoelen. Het doel van deze educatie is dat er meer waardering voor de natuur gaat instaan. Het is van groot belang dat er mensen enthousiast worden over de natuur. Als de mens geen liefde heeft voor de natuur dan wordt alles opgeofferd aan de industriële landbouw!

Wanneer komen de paddenstoelen omhoog en hoe lang blijven deze staan?
Ze komen vooral omhoog als de dagen natter worden en er koude nachten zijn. Je ziet ze vooral in de herfst doordat het in de herfst vochtig is. De paddenstoelen zijn opruimers van rot hout en in de herfst zie je veel afval hout in de bossen liggen. Dan is er veel voeding voor de paddenstoelen.

Wanneer verdwijnen de paddenstoelen weer?
Dat verschilt, zegt Remy Remmels, de één staat een week de ander een dag want dan is deze opgegeten door een Eekhoorn, konijnen, slakken of vliegen.

Waar komen al soorten paddenstoelen vandaan?
Dat doet de natuur zelf. Als je naar de mens kijkt zijn er veel diverse mensen en zo is dat ook bij de paddenstoelen.
Er groeien bij bepaalde bomen wel paddenstoelen die op die boom graag willen groeien. Bijvoorbeeld de rode Amethist komt veel voor onder de beukenboom en de vliegenzwam, rood met witte stippen, zie je bij de berkenboom.

Organiseren jullie nog nieuwe activiteiten bij het IVN?
Op de website van het IVN staat een heel jaarprogramma wat wij allemaal organiseren. Elke tweede zondag van de maand, om 10 uur, organiseren wij ergens een activiteit.

Kijk voor meer informatie op de website van IVN Haaksbergen

Meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Foto’s, interview en montage: Judith Nijlant


Een productie van RTV Sternet