VIDEO Opening zwembadmuseum

Zwembad Oldenkotte wordt museum.

Het voormalige zwembad van Oldenkotte in Rekken heeft onlangs haar deuren geopend als museum. In het diepe gat, waarin voorheen gezwommen werd, staan nu door cliënten van Tactus zelfgemaakte tafels en stoelen. Bezoekers kunnen zich hier nog altijd – weliswaar niet meer in water – onderdompelen in de honderdjarige historie van de Rekkense Inrichtingen en Tactus Verslavingszorg. Aan de hand van foto’s, afbeeldingen, voorwerpen en verhalen wordt duidelijk hoe de zorg zich in honderd jaar ontwikkeld heeft en veranderd is.

Het museum werd geopend met het luiden van een antieke klok door Gerdy van Bellen, bestuurder van Tactus en Raymond Koudijs, voorzitter van de Stichting Erfgoed van Ouwenaller.

De toegang loopt via een tribune die op het zitdeel (zwembad) kijkt dat is omgeven met kasten met allerlei historisch informatiemateriaal. Op de betegelde zwembad-muur van de galerij, die boven langs loopt, zijn twee tijdlijnen uitgezet over de historie.

De forensisch psychiatrische TBS-kliniek De Rekkense Inrichtingen sloot op 1 januari 2015 haar deuren. Tactus Verslavingszorg werd de nieuwe eigenaar.
Jeannette Ooink, communicatieadviseur bij Tactus, hoopt in het museum ook vergaderingen te houden en bijeenkomsten te organiseren rond thema’s die voor de verslavingszorg van belang zijn. Behalve dat is het uiteraard ook een geschikte plek om nieuwe medewerkers te laten kennis maken met het vroegere èn huidige Tactus dat hulp biedt aan cliënten met een verslaving èn licht verstandelijke beperking.

Het museum – dat een initiatief is van de Stichting Erfgoed Van Ouwenaller in samenwerking met Tactus – zal één maal per maand op een vaste (zater)dag of op aanvraag open zijn.

Meer cultuur in Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera en tekst: Hanneke Straten
Montage en eindredactie: Constance van Wolferen
Een productie van RTV Sternet