VIDEO René kwam uit de kast ‘make love, not war!’

René van der Kuil heeft geluk gehad met zijn (ex) vrouw.

Dan ben je jaren getrouwd en heb je samen 2 fantastische kinderen maar dan kom je erachter dat je homoseksueel bent!
Op 38e jarige leeftijd kwam René erachter dat hij op mannen viel. Zoals hij zelf zegt is dat vrij laat.
In zijn puberjaren heeft René niet echt gepuberd. Waar anderen aan het experimenteren waren met vriendjes en vriendinnetjes was René daar totaal niet mee bezig.
Tijdens een dip in zijn leven kreeg René een gesprek met een arbeidspsycholoog en deze psycholoog haalde het leven van René door een zeef. In die periode werd René nieuwsgierig naar meer. De “pubertijd” kwam nu om de hoek kijken. Door op onderzoek te gaan op internet enz. werd hij steeds nieuwsgieriger naar het onbekende.

Ik moest het vertellen.

“Ik durfde aan mijn vrouw niet te vertellen dat ik homoseksueel ben. Gelukkig schrijf ik makkelijk en heb ik een brief voor haar geschreven. Deze heeft ze gelezen waar ik bij was”.
De vrouw van René schrok. Ze had verwacht dat René verliefd was geworden op een andere vrouw maar op een man had ze totaal niet verwacht. Gelukkig had de vrouw van René begrip voor de situatie en geeft ze hem de ruimte om zichzelf verder te gaan ontdekken.
Verder vertelt hij dat er geen gedoe is geweest in zijn gezin. Alles verliep harmonieus. De kinderen waren op een leeftijd dat zij meegroeiden in de situatie en hebben er geen problemen mee gehad.

Ik schaam mij er niet voor.

“Ik liep bewust over het schoolplein om de kids weg te brengen en voelde de mensen over mij praten: ‘Toe maar, klets maar, heb het er maar over maar het doet mij niets!”

Het is goed dat er op scholen, tijdens de lessen, aandacht wordt besteed aan de LHBTIQ+ zodat het bespreekbaar wordt. Als er kinderen zijn die het er moeilijk mee hebben dat zij op hetzelfde geslacht verliefd worden kunnen zij er makkelijker mee “uit de kast” komen. Gelukkig wordt alles laagdrempeliger en komt dit steeds in de openbaarheid en zeker op sociale media.
Vroeger was alles veel ingewikkelder. Er zal nu ook wel schaamte zijn maar misschien bij bepaalde religies.

Hoe gaan de inwoners van Haaksbergen om met homoseksualiteit?

“In al de jaren dat ik samen met een man ben zijn wij één keer negatief nageroepen door opgeschoten jeugd, maar verder nooit. Ach en mensen kijken wel een keer om.”

Wat is jouw advies hoe mensen om moeten gaan met mensen die van hetzelfde geslacht houden?

“Dat is niet z’n moeilijke vraag. Ga respectvol met elkaar om. Accepteer hoe iemand is en wie hij of zij wil zijn. Leven en laten leven! Dit geldt voor iedereen, jong, oud, homo, lesbisch, what ever! Make love, not war!”

Bekijk hier onder het mooie interview van René waar hij meer vertelt over zijn (ex) vrouw, zijn kinderen en zijn huidige man Gerard.

Waar staan de letters LHBTIQ+ voor? L = lesbisch, H = homo, B = biseksueel, T =transgender, I = intersekse, Q = queer en de + staat voor al die andere mogelijke manieren waarop mensen zichzelf, dus hun gender of seksualiteit kunnen benoemen.

Regie: Eelco van den Kerhoff
Regie assistent: Stefany Holweg
Camera: Erna Binnendijk, Hans Nijhuis,& Milad Rezek
Interview, tekst & montage: Judith Nijlant

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Meer over Cultuur in Haaksbergen

Volg het nieuws in Haaksbergen