VIDEO Vergissingsbombardement dreigde in vergetelheid te geraken

De bombardementen in 1945 dompelden Haaksbergen en Sint Isidorushoeve in rouw.

75 jaar nadat de eerste bommen vielen werd een monument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Na 75 jaar pas, maar desondanks zeer gewenst. Er was echt behoefte aan een herdenking van de vele slachtoffers, die het noodlottige bombardement maakte, een week voordat Haaksbergen bevrijd werd.

Helaas moest ook dit jaar de herdenking op een sobere manier plaatsvinden. Maar we mogen de slachtoffers en vooral de oneerlijkheid van de oorlog nooit vergeten.

Het is fijn dat er nu een gedenkplek is. Op 24 maart om 9.23 uur legde loco burgemeester Scholten een krans namens de gemeente.

Bombardementen in 1945. Haaksbergen en Sint Isidorushoeve in rouw gedompeld.

Op 24 maart 1945 werd Haaksbergen in diepe rouw gedompeld. Die zaterdag begon als een stralende dag. Menigeen was buiten bezig en kinderen hadden les in één van de noodscholen. Zich niet bewust van het naderende onheil dat letterlijk in de lucht hing. Totdat om 9:15 het luchtalarm afging. Nog geen 10 minuten later liet een formatie van 18 geallieerde bommenwerpers 318 bommen vallen. Met name de Klaashuisstraat, Brink, Buurserstraat, Enschedesestraat, Bevertstraat en Veldkampstraat werden zwaar getroffen.

Bij dit bombardement vonden 57 mensen de dood. Op de dag zelf stierven 48 mensen, in de dagen daarna overleden 9 personen. Het jongste slachtoffer was nog geen twee jaar oud, het oudste zou dat jaar 80 zijn geworden. Meer dan 200 mensen raakten gewond. Velen waren van de ene op de andere dag dakloos. Ruim 100 panden liepen schade op. Hiervan kon een groot deel hersteld worden. Andere waren echter totaal verwoest.

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Meer nieuws uit Haaksbergen

Camera: Stefan Willems en Johnny Nassar
Interview: Stefan Willems
Montage: Constance van Wolferen
Tekst: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet