VIDEO Vloeiweidensysteem krijgt Unesco vlag

Het vloeiweidensysteem is vanaf nu immaterieel erfgoed en is erkend door Unesco. Deze oude methode is zeer waardevol voor de toekomst.

Welkom bij de film die gemaakt is bij de uitreiking van de vlag behorend bij de uitverkiezing van het vloeiweiden systeem als Unesco immaterieel erfgoed op het prachtige landgoed Lankheet op 11 april j.l.

Deze film neemt je mee op een enthousiaste reis naar deze plechtigheid waar de vlag van UNESCO werd gehesen, symbool staand voor de eeuwenoude tradities en kennis die generaties lang zijn doorgegeven. Je ziet op het landgoed de rijke geschiedenis, de diepgewortelde cultuur en de symboliek van deze bijzondere gebeurtenis. Ook ziet u hoe de bevloeiing in zijn werk gaat. Niet alleen de vloeiweiden in het Lankheet kregen deze onderscheiding, maar ook de Pelterheggen in Noord-Brabant, waar nauw mee werd samengewerkt, werd onderscheiden.

De landschapsbeheerders en vrijwilligers zorgen met deze ingenieuze techniek dat beekwater via geulen over een weiland stroomt. Hierdoor komen water en voedingsstoffen als kalk en mineralen op het land terecht, waardoor het land vruchtbaarder wordt, minder snel uitdroogt en beter tegen vorst kan. Graslandbevloeiing zorgt voor meer biodiversiteit en is een effectieve manier om te zorgen voor water in droge tijden en ruimte voor te veel water in natte tijden. Eric Brinckmann, beheerder van landgoed Het Lankheet, is blij met de status van immaterieel erfgoed die nu is toegekend aan de techniek van graslandbevloeiing ‘omdat dit bij kan dragen aan de ontwikkeling en overdracht van de praktijkkennis’.
Landgoed Lankheet gaat al eeuwen op een bijzondere manier om met water. In het verlengde van deze traditie wordt ook onderzoek gedaan naar de zuivering van oppervlaktewater met behulp van rietfilters. Een door het ontworpen waterzuiveringspark laat zien hoe dit systeem werkt en hoe het water de Buurserbeek wordt ingelaten, gezuiverd en teruggeleid naar de beek. Eric Brinckmann: ‘Dankzij dit filtersysteem kunnen we met het schone water de weilanden bevloeien’.
Wilt u dit systeem bekijken dan nodigen wij u uit om deel te nemen aan een rondleiding, die elke eerste zaterdag van de maand wordt gegeven. De start is dan bij het Veldwerkcentrum aan de Lankheterweg 4 om 10.00 uur. De kosten bedragen € 6,– (incl. een kop koffie of thee) per persoon.

Kijk voor meer info op de website van het Lankheet

Meer cultuur in Haaksbergen

Meer over duurzaamheid in Haaksbergen

Kijk meer video’s uit Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera: Jesse Nieuwenburg en Constance van Wolferen
Interview: Constance van Wolferen
Montage: Constance van Wolferen
Een productie van RTV Sternet