VIDEO Wethouders trappen af voor bouw Zonnepark De Stegenhoek

Deze zomer wordt in het buitengebied van Haaksbergen gestart met het opwekken van zonne-energie.

Wethouders Jan Herman Scholten en Johan Niemans hebben op 25 januari de eerste schop in de grond gezet als officieel startsein van de bouw. Ontwikkelaar LC Energy maakt het zonnepark De Stegenhoek klaar voor gebruik.

Duurzaamheidswethouder Johan Niemans: ‘Het is nodig dat we snel overstappen naar duurzame energiebronnen. De uitbreiding van zonne-energie is daarin een belangrijke stap. De Stegenhoek is het eerste van drie geplande zonneparken die op korte termijn gaan helpen om onze duurzaamheidsdoelstellingen waar te maken’. Het zonnepark op het land van de familie Brummelhuis tussen de Kinkelerweg en de Stegenhoekweg zorgt straks voor de energie voor maar liefst 2.600 huishoudens.

Mooi ingepast in het landschap

Wethouder Jan Herman Scholten ziet de voordelen voor de ontwikkeling van het platteland. ‘Op het eerste gezicht zou je denken dat een veld met zonnepanelen geen landelijke aanblik biedt, of dat de natuur er geen baat bij heeft. Maar in dit plan is veel aandacht voor inpassing in het landschap. Fruitbomen langs de velden gaan bijvoorbeeld zorgen voor een fraaie aanblik voor de passerende fietsers en wandelaars.’ Grondeigenaar Karin Brummelhuis vindt dat ook heel belangrijk: ‘Onze boerderij blijft bestaan, maar wel op een veel duurzamere manier. Biologische veehouderij heeft de toekomst en daar gaan we met veel vertrouwen mee aan de slag.’

Samen voor een duurzame toekomst

De ontwikkeling van een zonnepark heeft heel wat voeten in aarde en doe je dus niet alleen. De eigenaar van het zonneveld Low Carbon en ontwikkelaar LC Energy maken gebruik van de ervaring van aannemer BELECTRIC om van de bouw een succes te maken. Met Energie Coöperatie Haaksbergen zijn afspraken gemaakt over hoe omwonenden van zonneveld De Stegenhoek kunnen profiteren van dit project. Ook draagt de ontwikkelaar bij aan een duurzaamheidsfonds en een omgevingsfonds waar de lokale gemeenschap beter van wordt.

Zo doet heel Haaksbergen mee aan deze duurzame ontwikkeling. Samen met landeigenaar Brummelhuis en de beide Haaksbergse wethouders werd de start van de bouw dan ook gevierd met een lekker gebakje en een persmoment voor de toegesnelde lokale media.

Meer over ondernemen in Haaksbergen

Meer over politiek in Haaksbergen

Volg het nieuws uit Haaksbergen

Camera en montage: Constance van Wolferen
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet